Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe) heeft een rijk gevuld archief, boordevol interessante verhalen die de moeite waard zijn. De parel uit het archief van deze week gaat over Strijp, toen het nog een zelfstandige gemeente was.

We gaan terug naar de oprichting van het Koninkrijk der Nederlanden in 1815. In dat jaar ontvingen alle Nederlandse gemeenten het verzoek om voorstellen voor een gemeentewapen in te dienen bij de Hoge Raad van Adel, opgericht door koning Willem I. Het overgrote deel van deze voorstellen werd enkele jaren later bevestigd met een wapendiploma door de Raad, waaronder ook de gemeente Strijp. In oktober 1818 ontving Strijp zijn wapendiploma met de omschrijving: ‘Een schild van lazuur, beladen met een paard van goud.”

Veel gemeenten baseerden hun voorstellen op oude zegels waarmee schepenen in de voorafgaande eeuwen officiële documenten bezegelden. In tegenstelling tot veel andere plaatsen, had Strijp echter geen eigen zegel of wapen. De schepenen gebruikten persoonlijke zegels, later vervangen door het zegel van Woensel. De herkomst van het paard op het wapen is mysterieus omdat de brief van de burgemeester niet te traceren is. Er zijn verschillende beweringen over de oorsprong: sommige bronnen suggereren dat de burgemeester de beslissing aan de Hoge Raad van Adel overliet, terwijl anderen beweren dat het ontwerp afkomstig was van de burgemeester zelf. De motivatie blijft onbekend; het paard zou een verwijzing kunnen zijn naar de landbouw in de gemeente of een connectie met het wapen van fabrikant Wouter Holleman (1769-1855), waarop een hollend paard werd afgebeeld.

Na de annexatie met Eindhoven in 1920 verviel het wapen van Strijp.