Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van de heer Arends.

“Ik heb vorig jaar een hortensiaplantje in de tuin gezet met mooie blauwe bloemen. Nu heb ik dit jaar opeens roze bloemen erin. Hoe kan dit?”

Antwoord:In principe kunnen bloemen niet van kleur veranderen. Toch is het waar dat blauw bloeiende hortensia’s kunnen veranderen in roze. Dit heeft te maken met de zuurgraad van de bodem. Die bepaalt de kleur van de bloem, ongeacht hoe u hem heeft gekocht. De tuinhortensia, Hydrangea macrophylla, is er in de kleuren wit, roze, rood en blauw.

De meeste variëteiten met gekleurde bloemen hebben geen vaste bloemkleur; deze is afhankelijk van de bodem waar ze in staan. In een kalkrijke grond zullen de planten roze bloeien. Op plaatsen waar de grond van nature zuur en arm is, zullen hortensiastruiken vanzelf blauw kleuren. De reden voor deze verandering van kleur is de hoeveelheid aluminium in de grond. Als de hortensia genoeg aluminium kan opnemen, krijgt de bloem een blauwe kleur. Wanneer de grond zuur is (een lage pH), dan is het aluminium in de grond voor planten makkelijker opneembaar. Is de grond kalkrijk (een hoge pH), dan is het aluminium in de grond gebonden en voor planten niet opneembaar.

Wat kunt u doen om een hortensia blauw te krijgen? Gebruik zure tuinplantengrond om de struik te planten of werk dit in de bovenlaag rondom de plant. Daarnaast kunt u een aluminiummeststof (aluin) toevoegen. Dit doet u in het voorjaar, maar vooral ook in de periode september/oktober. Herhaal dit jaarlijks om de bloemkleur in stand te houden. Wilt u perse een blauwe kleur en lukt dit in de tuin maar niet, dan kunt u de struik in een pot zetten. Hierin is de zuurgraad makkelijker te beïnvloeden.