Van de redactie

Metal Factory viert op donderdag 13 juli een bijzonder feestje. De metalopleiding van het Summa College, wereldwijd de enige in zijn soort en gevestigd in het Eindhovense gebouw van Dynamo, bestaat tien jaar. Een docent van het eerste uur en twee oud-studenten halen herinneringen op.

EINDHOVEN - Ons land kende al een dozijn muziekopleidingen, maar een specifieke voor metalfanaten was er nog niet. Terwijl het dna van zo’n muzikant echt verschilt met dat van andere artiesten én het genre goed is voor zo’n 25 procent van de nationale muziekexport.

Bakermat

Ivo Severijns en Thijs Lodewijk, gedreven professionals uit de business, trokken in 2013 de stoute schoenen aan. De ondernemende bassist Johan van Stratum kwam erbij als docent van het eerste uur, tien jaar later is hij als teamleider nog steeds betrokken bij de opleiding. “De keuze voor Eindhoven was vanzelfsprekend, als bakermat van onze scene, en ook Dynamo bleek een logische plek voor talentontwikkeling. De Metal Factory is nu niet meer weg te denken in ons land. En ook internationale studenten weten ons te vinden. Die verschillende culturen verrijken onze opleiding. Hoe belangrijk zijn landsgrenzen als het over muziek gaat?”

Kleine wereld

De muziekindustrie is een kleine wereld. Docenten en studenten spraken binnen hun netwerk enthousiast over de opleiding, op festivals werd er nieuwsgierig gevraagd naar de Metal Factory. De aanmeldingen volgden vanzelf. Johan: “Na tien lesweken zaten we met onze studenten aan tafel bij De Wereld Draait Door. Die jongeren spraken daar met zoveel passie, dat zal me altijd bijblijven. In die opstart kwam ook Klokhuis nog bij ons kijken. Mooie momenten.”

“Al tien jaar herrie”, verzucht gitarist Jitse Zonneveld (26). Hij begon als student in het derde jaar. “Wat een gave tijd! Dynamo werd een tweede thuis en we waren betrokken bij zo ontzettend veel toffe projecten. Je maakt vrienden voor het leven.”

Jitse heeft er nog steeds baat bij in zijn carrière als docent en muzikant. “Ik speelde laatst metal bovenin de kerktoren van Weert, samen met een beiaardier. De stad was onze concertzaal, iedereen luisterde naar Ace of Spades van Motörhead. De video daarvan ging viral. Ik zoek ook de combinatie met klassieke muziek. Te gek, die kruisbestuiving. Ga het waarmaken, dat leer je bij Metal Factory.”

Creativiteit

Zijn voormalige docent Johan: “Het stimuleert hun creativiteit en ondernemerschap. Neem het project bij de ijshockeyclub. ‘We hebben een deadline jongens, over drie maanden moet er een volwaardige show staan. Aan de slag.’ Een metalband in plaats van dat geijkte deuntje dat door de luidsprekers klinkt.”

Emmelie Herwegh (28) maakte deel uit van de vierde lichting studenten. Vroeger droeg ze bandshirts, tegenwoordig zijn er groepen fans die kleding dragen van haar eigen deathmetalband, Sisters of Suffocation. Gitaarles kreeg ze al haar hele leven, tijdens haar studie heeft ze haar kennis uitgediept. “Bij Metal Factory krijg je de mogelijkheid om veel tijd en energie te steken in je instrument skills. Uren per dag ben je bezig met jouw vaardigheden. Zo ontzettend veel vlieguren in die drie jaar, dat is echt uniek.”

Mooie mijlpalen waren er al voldoende en Johan van Stratum koestert daarnaast dat Metal Factory binnen het onderwijssysteem heerlijk kan experimenteren. “Iets anders doen dan de standaard, dat zit in onze aard van het beestje. Met eigenwijs onderwijs kun je een eind komen. Samen toffe projecten doen, alles eruit halen. Ik hoop dat we over tien jaar nog beter geworteld zijn in de Brainportregio. We moeten bekend staan als creatieve denkers, daar heeft de regio behoefte aan. Wij dragen graag onze steen bij door mooie samenwerkingen op te zetten. Laat grenzen maar vervagen. Ook letterlijk trouwens, want ik zou ook graag zien dat we steeds meer internationale studenten trekken.”

Jubileum

Donderdag 13 juli staat de Metal Factory stil bij het tien-jarig jubileum. Plaats van handeling is vanzelfsprekend Dynamo (Catharinaplein 21, Eindhoven). Tussen 14.00 en 17.00 uur zijn er interessante gastsprekers. Ook vertellen drie oud-studenten over hun ervaringen. Vanaf 18.00 uur is er volop ruimte voor live-muziek. De toegang is gratis.

‘Verschillende culturen verrijken onze opleiding’