Kun je een huis kopen zonder makelaar? Het antwoord is ‘ja’. Maar… of het verstandig is? Nog altijd worden huizen onderhands gekocht en verkocht. Je kent de buurman en hebt al eens laten vallen dat je zijn huis misschien ooit wilt gaan bewonen. Zonder inmenging van een makelaar worden partijen het eens over de prijs en wordt de koop gesloten via een notaris.

Anno 2025 lijkt dat niet meer een verantwoorde weg. Immers: het kopen of verkopen van een huis is nog altijd een van de grootste financiële beslissingen in een mensenleven. Iets kopen wat enkele tonnen kost zonder een professional? Niet verstandig, niet doen. Het inschakelen van een makelaar kost geld maar de voordelen zijn groot; zowel voor de koper als verkoper.

Verantwoord advies

Een van de grootste voordelen van een makelaar is de grote kennis van de woningmarkt. Niet alleen landelijk maar vooral plaatselijk is de makelaar de aangewezen persoon die verantwoord advies kan geven. De makelaar beschikt over actuele informatie over de huizenprijzen, de ontwikkelingen in de markt en de trends in jouw regio. Dit stelt hem in staat om een realistische vraagprijs te bepalen bij verkoop. Tevens bespreek je met hem de manier waarop je het huis in de markt wilt zetten, hoe er onderhandeld gaat worden en wat de bodemprijs is. Wil je een huis kopen? Dan is een aankoopmakelaar een verstandige keuze. Hij kent de valkuilen, geeft eerlijk advies en zorgt voor de papieren die nodig zijn bij aankoop. Hij is namelijk bekend met de juridische en administratieve aspecten van een vastgoedtransactie. Denk aan het opstellen en controleren van contracten, het interpreteren van bestemmingsplannen en het navigeren door complexe regelgeving. Dit voorkomt juridische problemen en zorgt voor een soepele afhandeling van de transactie.

Aantrekkelijke presentatie

Het (ver)kopen van een huis is een tijdrovend proces. Zonder een makelaar moet je zelf woningen zoeken, bezichtigingen plannen, onderhandelingen voeren en administratieve taken afhandelen. Een makelaar neemt je al deze taken uit handen en zorgt ervoor dat alles efficiënt en professioneel verloopt. Bij verkoop zorgt een makelaar voor het organiseren van bezichtigingen, het maken van een aantrekkelijke woningpresentatie en het afhandelen van de communicatie met potentiële kopers. Dat scheelt de verkoper enorm veel tijd en moeite. Bij aankoop neemt de makelaar de taak op zich om geschikte woningen te vinden, bezichtigingen te regelen en te onderhandelen namens de koper.

Zet de roze bril af

Stel dat je een huis op het oog hebt en je een bezichtiging mag doen. Na het zien van het huis ben je helemaal tot over je oren verliefd op het pand. Maar pas op. Onderhandelen over de prijs van een woning met een roze bril op, is niet verstandig. Laat dat onderhandelen, een cruciale stap in het proces, over aan je aankoopmakelaar. Datzelfde geldt voor de verkoopmakelaar. Laat je niet afschrikken door een laag bod van een potentiële koper. De makelaar heeft ervaring met onderhandelen en weet precies hoe hij de beste prijs kan realiseren, of je nu koper of verkoper bent.

Potentiële kopers

Een woning verkopen vraagt om een sterke marketingstrategie. Makelaars hebben toegang tot professionele fotografen, woningstylisten en online advertentieplatforms zoals Funda. Dit zorgt ervoor dat je woning optimaal wordt gepresenteerd en een breed publiek bereikt. Daarnaast hebben makelaars een uitgebreid netwerk binnen de vastgoedsector. Ze kennen andere makelaars, hypotheekadviseurs, notarissen en bouwkundig experts, wat een soepele afhandeling van de koop- of verkooptransactie bevordert. Soms hebben ze zelfs al potentiële kopers of woningen in hun bestand nog voordat de huizen op de markt komen.

Juridische problemen

Een woning kopen of verkopen is niet zonder risico’s. Er zijn juridische documenten, contracten en voorwaarden waar je als particulier niet altijd bekend mee bent. Een foutje in een koopakte of het niet naleven van bepaalde regelgeving kan grote financiële en juridische gevolgen hebben. De makelaar zorgt ervoor dat alles juridisch correct wordt afgehandeld. De koopovereenkomst wordt gecontroleerd, er wordt gekeken naar verborgen gebreken en gezorgd wordt dat alle afspraken goed worden vastgelegd. Dit voorkomt conflicten en juridische problemen achteraf.

Hoewel een makelaar geld kost, verdient hij of zij zich vaak terug door een hogere verkoopprijs dan wel een lagere aankoopprijs te realiseren. Maar ook als de makelaar zichzelf niet terugverdient en de begeleiding geld kost, zul je ervaren hoe belangrijk het is dat je een professional naast je hebt staan. Wel een tip: bepaal voordat je formeel met de makelaar in zee gaat, samen zijn prijs. Vaak is dat een percentage van de prijs van het huis. Vergeet niet te vragen of dat bedrag in- of exclusief de BTW is. Er zijn makelaars die een vast bedrag rekenen, wat de prijs van de woning ook is.

Conclusie

De meerwaarde van een makelaar is duidelijk: expertise, tijdsbesparing, een sterke onderhandelingspositie, professionele marketing, juridische zekerheid, emotionele ondersteuning en financiële voordelen. Hoewel het mogelijk is om zonder makelaar een woning te (ver)kopen, brengt dit veel risico’s en uitdagingen met zich mee.