“Spannend? Welnee, ik vind het juist superleuk, en laat het lekker over me heen komen!” Niettemin wordt vrijdag 2 februari een dag waar John Nabben reikhalzend naar uitkijkt. De Eindhovenaar is dan een van de genomineerden voor een Hartenhuis Award, een prijs die door stichting Het Vergeten Kind wordt uitgereikt voor mensen en initiatieven die zich inzetten voor kwetsbare kinderen.
Door Rob Weekers
De bijeenkomst, die in Utrecht wordt gehouden, is staat in het teken van de afsluiting van de Week van Het Vergeten Kind, die wordt gehouden van 29 januari tot en met 4 februari. In het werk van John Nabben (60) draait alles om ‘aandachtsvolle zorg’. John is de drijvende kracht van een kleinschalige behandelgroep aan de Frankrijkstraat in Eindhoven. Daar verblijven gemiddeld (tijdelijk) vijf jongeren die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.
Echte steun
John Nabben is als hulpverlener namens Combinatie Jeugdzorg verbonden aan het initiatief. Een unieke situatie binnen jeugdzorg. Hij is er het vaste gezicht en staat dag en nacht klaar met raad en daad. “Maar ook gewoon om samen te koken, een praatje te maken, hoor.” Collega Brechje vertelt: “John denkt altijd in het belang van de jongeren. Door zijn open en betrouwbare houding, zien ze hem als echte steun.”
In zijn tijd bij Combinatie Jeugdzorg heeft John veel jongeren voorbij zien komen. Een van hen is Ward. “John heeft een hart voor hulpverlening. Hij doet alles voor je en cijfert zichzelf altijd weg. John is de puurste persoon die ik ken. Een man met een geweldige persoonlijkheid.” Volgens oud-collega Marlies weet hij jongeren te raken omdat hij oprechte aandacht voor ze heeft. “John werkt met hart en ziel. Hij denkt buiten de kaders en geeft jongeren een stem. Hij is betrouwbaar, een man van zijn woord.”
Groeien en ruimte geven
Volgens John spelen jongeren een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de zorg. “Jongeren weten waar ze over praten. Ze hebben het zelf meegemaakt. Ik wil dat serieus nemen en op de juiste plek in de organisatie of politiek ‘droppen’, zodat ze van betekenis kunnen zijn.” Een goede klik met jongeren is hierbij cruciaal, vertelt hij. Net als vertrouwen van de werkgever. “Combinatie Jeugdzorg gelooft in mij, zoals ik geloof in de jongeren. Hierdoor kan ik doen waar ik goed in ben: mensen helpen, iemand de ruimte geven om te groeien.”
Waarvan akte, want in de loop van zijn carrière heeft John Nabben een rol van betekenis kunnen spelen voor heel wat mensen. “Met sommigen heb ik nu nog steeds contact”, zegt hij. “Dat ik iets kan betekenen voor een ander, het verschil kan maken als dat nodig is, dat geeft me zoveel voldoening, daar krijg ik zoveel energie van!”
En nee, soms gaat het niet van een leien dakje. “Ook al hebben jongeren een rugzakje, dat maakt mij niet zoveel uit. Belangrijk is om ze het gevoel te geven dat ze ergens terecht kunnen, en het goede pad opgaan. Het kan bijvoorbeeld het verschil maken tussen een prettig leven met een huis en een baan, of als dakloze door het leven moeten gaan”, vertelt John. “Sommige jongeren hebben nu eenmaal meer steun en aandacht nodig. Ik ga er vol voor; elke jongere is belangrijk!”
De Week van Het Vergeten Kind staat in het teken van het gebrek aan aandacht dat kinderen in jeugdzorg ervaren. Kinderen in jeugdzorg worden te weinig gezien en gehoord. Dat zorgt voor grote problemen. Ze voelen zich een probleemgeval en hun ontwikkeling stokt. Het Vergeten Kind zet zich met deze campagne in voor een jeugdzorg waarin aandacht niet langer bijzaak, maar hoofdzaak is.