In ieder verzorgingstehuis in Eindhoven hebben ze wel eens gespeeld, en ook in de regio staan ze met regelmaat op de planken. De leden van de Eindhovense zanggroep Boeremoeske zingen al 40 jaar het hoogste lied. Om dit jubileum kracht bij te zetten, staat er zaterdag 9 november een speciaal concert op het programma.
Door Rob Weekers
Gezelligheid, traditie, melancholie, en een passie voor het Brabant van pak ‘m beet een eeuw geleden, met een uitgesproken rol voor het Eindhoven in vroeger tijden. De liedjes van Boeremoeske, met een repertoire van 90 nummers, gaan er bij het veelal wat oudere publiek in als zoete koek.
Aan optredens geen gebrek. Bij verenigingen en instellingen als de Zonnebloem, het Rode Kruis en de KBO is de zanggroep een graag geziene gast. Boeremoeske is jaarlijks goed voor zo’n 25 optredens in buurt- en gemeenschapshuizen, clubhuizen en zorgcentra.
Bijzonder
In de woning van bestuurslid Tits Bongers zijn voorzitter Henk Wieland, secretaris Ben Dielis en penningmeester Hennie van den Bosch aangeschoven om alvast vooruit te kijken naar het jubileum van de vereniging. “Dat wordt bijzonder”, weet Henk nu al. “We maken er een mooi feest van!” Een speciale rol is weggelegd voor lid van het eerst uur Harold van der Burgt die tijdens het jubileumconcert in het zonnetje wordt gezet.
De basis van de vereniging werd 40 jaar geleden gelegd tijdens de boerenbruiloftsviering tijdens carnaval in Eindhoven, waar de groep zorgde voor vrolijke klanken. “Later werden we ook gevraagd om buiten carnavalstijd op te treden. Op feestjes, bijvoorbeeld. En we werden uitgenodigd om koffieconcerten te verzorgen”, zegt Henk. ”In de loop van de tijd hebben we naam gemaakt.”
Poffer
Gestoken in authentieke klederdracht zingt Boeremoeske over vervlogen tijden. “Kijk, hier zat toch zo’n 80 uur werk in”, zegt Hennie als ze een zelfgemaakte poffer op tafel legt. Zo’n hoofddeksel wordt gedragen door de vrouwelijke leden van Boeremoeske. Een enkeling draagt een zogeheten keuvelke. “Dat werd vroeger gedragen door boerinnen van een iets eenvoudiger komaf”, legt Hennie uit. “We hebben ook een liedje over de poffer. Voordat we dat gaan zingen geven we er uitleg over.”
Die rol is weggelegd voor Tits, die naast zanger als presentator zorgt voor de komische noot tussen de liedjes door. “Dat kan ie als geen ander”, zegt Hennie. “Als Tits er een keer niet is, missen we hem meteen.” Tits: “Een beetje kletsen, een mupke er tussendoor, het past wel bij me.”
Traantje
De moeite waard zijn de optredens die de groep verzorgt rond de kerstdagen. “Dan brengen we ook wat gevoelige nummers en wordt er soms wel eens een traantje weggepinkt”, weet Ben. “Maar meestal is het vrolijk, wordt er gedanst en volop meegezongen door het publiek.” Hennie: “Als we mensen blij kunnen maken, dan worden wij dat zelf óók. Dan ga je na afloop met een voldaan gevoel naar huis. Elk optreden is voor ons een feestje.” Dat beaamt Henk: “Mensen blij maken, daar doen we voor!”
Inmiddels telt Boeremoeske 45 leden, waarvan 35 zangers. Waren de eerste jaren de repetities van de zang- en dansgroep her en der in de stad, in 1991 werd een vaste stek gevonden in het ontspanningsgebouw van de seniorenvereniging van de NS aan de Fuutlaan, een locatie die tot op heden nog steeds wordt gebruikt. Eenmaal in de twee weken komen de mensen van de vereniging er bij elkaar voor een repetitie.
Plezier
Volgens het viertal tekent saamhorigheid de zangvereniging. Buiten dat, is het vooral het plezier dat de leden bindt. Henk: “Boeremoeske is een gevoel, het zit in me. Juist omdat we zingen over vroeger. In deze jachtige tijd is het prettig om zo nu en dan te duiken in een tijd waar het allemaal meer gemoedelijk was. Zingen haalt me even uit de sleur van alledag. Als Boeremoeske er niet meer zou zijn, zou dat voor mij een groot gemis betekenen.”
Tits: “Samen iets doen voor een ander, daar word ik vrolijk van. Als ik zing ga ik er helemaal in op, dan valt er een last van m’n lijf.” Dat herkent ook Ben: “Samen zingen geeft vreugde, je bent even van al je sores af. Zeg nou zelf: als mensen vrolijk zijn en plezier hebben, mooier is er toch niet? We zijn een gezellige club, houden er ook wel van om tijdens de pauze een drankje te doen. Immers: zonder drank ginne klank.” Hennie, lachend: “Hoe meer ge drinkt, hoe beter het klinkt!”
In de loop van de tijd is de band tussen Boeremoeske en carnaval steeds losser geworden. Voor het opluisteren van de boerenbruiloft wordt de vereniging al een aantal jaren niet meer gevraagd. “Best jammer”, vindt voorzitter Henk. “Tegenwoordig wordt het iets moderner aangepakt, en is er minder oog voor de oude tradities.”
Toekomst
Hoewel Boeremoeske geen gebrek heeft aan optredens, ziet de toekomst van de vereniging er minder rooskleurig uit, zo ziet het viertal het. “We hebben als vereniging een hoge gemiddelde leeftijd”, zegt voorzitter Henk. “Onze doelgroep bestaat voornamelijk uit ouderen. Vinden de mensen onze liedjes over pak ‘m beet 20 jaar nog steeds leuk? Ik heb daar zo mijn twijfels over. Daar komt nog eens bij dat het lastig is om nieuwe aanwas voor de vereniging te vinden”, weet voorzitter Henk uit ervaring. “We zijn oude mensen die zingen voor oude mensen”, grapt Hennie. Ben: “We kunnen best nog wel wat nieuw bloed gebruiken. Het zou mooi zijn als we de traditie hoog kunnen houden.”
Het jubileumconcert van Boeremoeske wordt zaterdag 9 november van 14.00 tot 16.30 uur gehouden in ’t Trefpunt, Belgiëplein 20, met gastoptredens van Cor Swanenberg en Henk Verhagen. De entree is €5, inclusief koffie en een consumptie. Meer info is hier te vinden.