“Er zijn zoveel mooie Lampegatse liedjes gemaakt. Echt, er zitten pareltjes tussen. En die teksten: briljant gewoon! Zo jammer dat bijna niemand ze nog kent.” Katja van der Heijden (55) heeft een missie: de Lampegatse ‘muziekskes’ opsporen en bewaren.

Door Marjolein van Hoof

“Kijk nou naar Den Bosch of Limburg: alle mensen, jong en oud, zingen nog altijd hun lokale liedjes uit de jaren zestig mee. Die cultuur heeft Lampegat niet, simpelweg omdat we de liedjes niet kennen. En al zóu je ze willen draaien, dan kun je ze niet vinden. Het is zo jammer dat dit niet gekoesterd wordt.”

Bevlogen

Hier een mening over hebben, is één ding. Er ook daadwerkelijk iets mee doen, dat is Katja ten voeten uit. Als bevlogen Lampegatter heeft ze meer mooie projecten op haar naam staan. Zo richtte ze samen met haar zus Lieke in 2014 het Lampegats Onderzoeks Komitee (LOK) op – “Om bepaalde dingen binnen carnaval op een ludieke manier aan de tand te voelen” - en was ze initiatiefnemer van de Lampegatse Vrouwkes Zitting.

Haar motivatie? “De liefde voor carnaval. Ik sta elk jaar op carnavalsdinsdag mijn ogen uit m’n kop te janken als het voorbij is”, lacht ze.

Limburg

Die liefde ontstond al op jonge leeftijd: niet in Eindhoven, maar in Horn, bij Roermond, waar ze opgroeide. “Daar op zo’n dorpsschool wordt ook echt iets met carnaval gedaan. Ik denk dat ik 9 jaar was toen we met de klas al meededen aan een liedjesfeest. Onze meester schreef de muziek en de tekst. Daar doet iedereen mee; niet zozeer om te winnen maar meer voor het gemeenschappelijke gevoel.”

Rond haar 25ste ging Katja in Eindhoven wonen. “De eerste jaren ging ik met carnaval altijd terug naar Limburg, totdat ik moeder werd. Ik vind dat kinderen carnaval moeten leren vieren op de plek waar ze opgroeien en dus bleven we steeds meer hier in ons Lampegat.”

’t Karregat

“Ik had het geluk dat ik bij ’t Karregat werkte. Daar zaten onder andere de De Stofhappers, Wally Rijks en Yvonne Mandigers. Allemaal van die muzikale talenten en zo leerde ik een beetje van de inner circle de weg in Lampegat kennen. Ik kwam in die tijd ook graag bij The Little One, toen nog van Wil Lange. Zodra hij mij binnen zag komen, draaide hij altijd direct het cassettebandje van Beppie Kraft. Dat was gewoon thuiskomen.”

Sinds 2014 is Katja vooral te vinden bij CV Wilhelmina, waarvan ze in 2020 zelf Prins werd. “Bij Wilhelmina vieren ze carnaval een beetje zoals in Limburg, met de fijne muziekskes en zo. Veel liedjes die te vinden zijn op de cd’s van Eindhoven Goedkoper, komen hier vandaan. Het is zo jammer dat ze amper gedraaid worden. En dat geldt zeker ook voor de oude winnaars van De Rommelpot, de voorloper van het Liedjesfist.”

’Alles ter promotie van het Lampegatse lied’

Daar moet verandering in komen, vindt Katja, en dus lanceerde ze tijdens de afgelopen editie van Elluf Elluf de website www.lampegatseliedjes.nl. Hier verzamelt ze alle teksten van Eindhovense carnavalsliedjes en ze hoopt dit in de toekomst aan te vullen met opnames van deze nummers.

“Misschien moet er op Spotify of YouTube een lijst komen met al deze liedjes. Of een medley met de mooiste nummers. Alles ter promotie van het Lampegatse carnavalslied. Begrijp me goed: er zit geen enkel commercieel belang bij en als er nabestaanden of belanghebbenden zijn die er problemen mee hebben, dan halen we de liedjes er gewoon vanaf.”

Van alle kanten hulp

Al met al is het een behoorlijke klus. Katja knikt: “Gelukkig krijg ik van alle kanten hulp. Samen met Ralph Buisman, Paul van Vorstenbos, Kees Ariëns en met financiële steun van de Club van 111 heb ik deze website op kunnen zetten. En net nog stuurde iemand een mp3 waarop De Eendracht te horen is met het nummer Wij willen bier. Ook De Stofhappers staan hierop, de Aagse Knuppels en de Kletsmeiers. Super!”

Van Joost Allers en Tim de Zeeuw kreeg Katja bijna alle oude cd’s van De Rommelpot. “Toch mis ik nog een behoorlijk aantal liedjes, met name uit de jaren zeventig. Op Facebook deed ik een oproep: wie helpt mij? Wim Martens wist meteen een aantal nummers te noemen: fantastisch!”

Oudste nummer

De lijst van verzamelde liedjes begint behoorlijk vorm te krijgen met als oudste nummer De Lichtstad viert weer carnaval van ’t Bewijs uit 1961.

“De afgelopen tijd heb ik heel veel Lampegatse muziekskes beluisterd en er zitten zo’n gave liedjes bij. Nummers die echt van hier zijn: geweldig! Ik wil vooral voorkomen dat deze in de toekomst verloren gaan. En natuurlijk vullen we de lijst elk jaar aan met nieuwe deelnemers aan het Liedjesfist. Koester wat je hebt en maak daar een mooie traditie van.”

Heb jij nog teksten en opnames van Lampegatse nummers of tips? Mail: liedjes@lampegatseliedjes.nl. Daarnaast kun je jouw stem nog tot 22 januari uitbrengen voor de Lampegat Top 11. Kijk voor meer informatie op www.lampegatseliedjes.nl