De winter hangt in de lucht, de dagen worden korter, en in veel huishoudens maakt men zich weer op voor een jaarlijkse traditie: foute kerstfilms kijken. Denk aan de mierzoete Hallmark-films, de onhandige kerstmannen, fijne sneeuwlandschappen en voorspelbare cliché verhaallijnen. Door velen als ‘fout’ bestempeld maar schijnbaar toch zo verslavend dat menig kijker niet kan wachten om de volgende film aan te zetten. Wat is toch dat fenomeen waardoor voor veel mensen de kersvakantie pas compleet is als ze alle nieuwe foute kerstfilms gezien hebben?

Als er één ding is waar mensen tijdens de donkere dagen van december behoefte aan hebben, is het wel comfort. En laten we eerlijk zijn, er is weinig zo comfortabel als een voorspelbaar verhaal. De meeste foute kerstfilms volgen dezelfde formule: een personage uit de grote stad reist naar een pittoresk dorpje, ontdekt de magie van kerst en, meestal, de liefde van zijn of haar leven. De dialogen zijn misschien wat oppervlakkig en de situaties soms wat onrealistisch, maar dat is precies wat we leuk vinden. We hoeven niet op het puntje van onze stoel te zitten; we weten immers al hoe het eindigt.

Een foute kerstfilm biedt een wereld waar problemen altijd opgelost worden en waar geluk bijna gegarandeerd is. Het is een vorm van escapisme die juist in deze tijd van het jaar extra aantrekkelijk lijkt te zijn.

Nostalgie en jeugdherinneringen

Voor veel mensen roepen kerstfilms herinneringen op aan vroeger. Misschien keek je als kind al naar films als ‘Home Alone’ of ‘The Santa Clause’, vaak met een schaal kerstkransjes binnen handbereik. De tijdloze klanken van kerstliedjes en de typische beelden van glinsterende lichtjes en besneeuwde straten zijn diepgeworteld in ons collectieve geheugen. Kerstfilms, ook de meest foute, bieden een vorm van nostalgie die je haast als vanzelf terugvoert naar je jeugd.

Niet alleen het verhaal of de sfeer maakt foute kerstfilms aantrekkelijk; het zijn ook ideale achtergrondfilms. Voor velen wordt het jaarlijkse kerstfilms kijken gecombineerd met het opzetten van de kerstboom, het inpakken van cadeautjes, of zelfs het bakken van koekjes. Je hoeft niet elk detail te volgen om van de film te genieten, en dat is precies wat deze films zo prettig maakt: je kunt even opstaan om iets te pakken, je aandacht laten afdwalen, en alsnog alles begrijpen wanneer je weer in het verhaal duikt.

Een guilty pleasure zonder schuldgevoel

Misschien is het geheim achter de aantrekkingskracht van foute kerstfilms juist het gegeven dat we ons er niet voor hoeven te schamen. Steeds meer mensen delen hun liefde voor deze films op social media, en memes over foute kerstfilms vliegen ons om de oren. Wat ooit als een ‘guilty pleasure’ werd beschouwd, is inmiddels uitgegroeid tot een viering van het fout-zijn.

Foute kerstfilms bieden ons precies wat we zoeken tijdens de feestdagen: gezelligheid, voorspelbaarheid en een vleugje magie. In een wereld die soms aanvoelt als één grote cliffhanger, geven deze films ons even rust en ontspanning. En misschien is het ook wel de perfecte manier om onszelf eraan te herinneren dat soms de simpelste dingen, hoe fout ook, juist de meeste vreugde brengen.

Dus zet de warme chocolademelk klaar, trek je foute kersttrui aan en geniet van die over-de-top romantische kerstfilm. Want, laten we eerlijk zijn, soms is een klein beetje fout precies wat we nodig hebben.

Geen kerstseizoen is compleet zonder een flinke dosis ‘foute’ kerstfilms. Hier is een top vijf van onze geliefde klassiekers die, ondanks hun voorspelbaarheid en over-de-top sentiment, altijd weer voor een glimlach zorgen.

A Christmas Prince (2017)

Deze film gaat over een jonge, ambitieuze journaliste die naar het fictieve koninkrijk Aldovia wordt gestuurd om verslag te doen van de mysterieuze kroonprins. Uiteraard raakt ze verwikkeld in een liefdesverhaal vol heerlijke voorspelbare momenten. De film werd zo populair dat er inmiddels twee sequels zijn verschenen, inclusief een koninklijke bruiloft en baby!

The Princess Switch (2018)

Met Vanessa Hudgens in een dubbelrol volgen we het verhaal van een bakker en een prinses die elkaars leven tijdelijk overnemen. Natuurlijk leidt dit tot de nodige verwarring en romantiek. De film werd zó geliefd dat ook hiervan meerdere vervolgen verschenen, waardoor Hudgens ondertussen maar liefst drie rollen speelde in dezelfde filmreeks.

Christmas Inheritance (2017)

In deze klassieker moet een verwende erfgename een klein stadje bezoeken om te bewijzen dat ze klaar is om het bedrijf van haar vader over te nemen. Onderweg ontdekt ze, uiteraard, de ware betekenis van kerst en krijgt ze gevoelens voor de dorpse prince charming. Met clichés en al, maar ontzettend gezellig voor een avondje bankhangen.

Holiday in the Wild (2019)

Een iets andere kerstfilm waarin we met Kate, een pas gescheiden vrouw, op avontuur gaan in de Afrikaanse wildernis. Hoewel deze film niet het standaard winterse decor heeft, is het een hartverwarmend verhaal vol wilde dieren en liefde. Perfect voor wie net wat anders wil dan het bekende sneeuwlandschap.

The Knight Before Christmas (2019)

In deze heerlijke foute kerstfilm belandt een middeleeuwse ridder door een magische spreuk plotseling in het hedendaagse Ohio. Daar ontmoet hij een knappe lerares die niet meer in de liefde gelooft. Het magische sprookje dat volgt, vol ongeloofwaardige situaties en warme momenten, maakt deze film tot een onmisbaar onderdeel van de foute kerstfilm-canon.

DM