EINDHOVEN – Wanneer je het als kind sociaal een beetje moeilijk hebt, is het fijn als er een soort vriend voor je kan zijn. Het project Veilig Maatje van de Stichting HelpingHands4You biedt zo iemand. De maatjes zijn studenten die een sociale studie volgen. Door het project snijdt het mes aan twee kanten: de stichting helpt een kind aan een maatje én de student krijgt een stageplek. Conclusie na de pilot was dat de kinderen blij waren met de positieve aandacht. Reden genoeg om het traject voort te zetten.
In het huidige tijdperk komt het steeds vaker voor dat kinderen eerder hun tablet pakken dan dat zij buiten spelen. Vooral degenen die contact maken met anderen moeilijk vinden. “Kinderen die wíllen, doen dat wel”, begint Anja Yska, projectcoördinator bij HelpingHands4You. “Vroeger was er buiten vaker van alles te doen. Dat is vandaag de dag wat minder. Als je afspreken moeilijk vindt, dan heb je het niet makkelijk in deze maatschappij. Ouders kunnen hen pushen, maar dat kan averechts werken.” Ouders die het noodzakelijk vinden dat er iets gebeurt, kunnen de hulp inroepen van de stichting. HelpingHands4You levert maatjes, een soort vriend die het kind bij de hand neemt. De maatjes zijn studenten die bij de stichting een stageplek vinden.
HelpingHands4You ontstond drie jaar geleden uit Active4You. “Deze hulpverleningsorganisatie constateerde een vraag naar laagdrempelige opvang voor kinderen die het moeilijk hebben en wat ondersteuning kunnen gebruiken. Tegelijkertijd signaleerde ze dat er te weinig stageplaatsen zijn. Als we die twee nou eens koppelen.” Dat gebeurde. De reacties en bereikte doelen na de pilot waren zó positief dat het project is doorgezet. “Het gaat om kinderen die weinig ondernemen om hun leven leuk te maken. Een maatje is geen hulpverlener of ouder, maar iemand die in hun beleving wat dichter bij hen staat.” Wat HelpingHands4You biedt is heel ruim. “Dat is voor een maatje best spannend. Het is een beetje intuïtief voelen wat er nodig is. Wij zeggen: ga kennismaken, tast af, bouw een vertrouwensband op met het kind en het gezin. Kijk dan wat het nodig heeft. Dan zie je dat bij de student creativiteit wordt aangeboord. Daarmee gaan zij aan de slag. Dan gaan zij met een kind wat vaker naar buiten, kijken bij een sportclub of de scouting. Een ander knutselt of doet spelletjes die gericht zijn op zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. Zij zoeken zelf langzaam hun weg.” Doel is dat het kind het fijn en leuk moet vinden. “Ouders geven ook feedback. Het is belangrijk dat iedereen zich goed blijft voelen.”
Gezinnen die behoefte hebben aan een maatje kijken op: helpinghands4you.nl