Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van mevrouw Spijker.
Mijn tuin is een dooie boel. Alle blad is van de bomen en de struiken zijn nu ook kaal geworden. Hoe kan ik voor de komende maanden een beetje kleur in de tuin brengen?
Antwoord:
Met name in de periode december tot en met februari is het fijn om een groenblijvende basis in de tuin te hebben. Het is zelfs mogelijk om midden in de winter bloemen te hebben. Alleen maar groenblijvende planten in de tuin is weer teveel van het goede, want dan mist u de mooie herfstkleuren en het frisse voorjaarsgroen. Planten als rododendron en hulst zijn heel geschikt als achtergrond in de tuin. Deze soorten hebben niet veel licht nodig en kunnen prima schuilgaan achter een bloeiende maar bladverliezende heester.
Lage tot middelhoge groenblijvende heesters zijn weer geschikt als ondergroei onder een bladverliezende boom of grote struik. Hier lenen soorten als struikklimop, Amerikaanse sering en Japanse azalea zich heel goed voor. Groenblijvende vaste planten zijn vaak bodembedekkend. Hiervoor kunt u soorten als maagdenpalm, schoenlappersplant en leliegras gebruiken. Planten die in de winter juist bloeien, plant u in het zicht vanuit uw woning. Al vanaf december bloeit de kerstroos, Helleborus niger. Deze plant heeft prachtige witte bloemen en bloeit wekenlang.
Vanaf januari is de toverhazelaar, Hamamelis, aan de beurt. Deze forse struik bloeit met gele, oranje of roodachtige lintbloemen. Gelijktijdig bloeien Mahonia-struiken en de winterjasmijn.Vanaf februari start de bloei van vleesbes, Sarcoccoca humilis, een struikje met heerlijk geurende witte bloempjes. Dit is ook de bloeitijd van de staartaar, Stachyurus, een heester met crèmegele bloemtrossen. Voor u het weet is het voorjaar begonnen!