In Groot Eindhoven vind je elke week een lekker recept van niemand minder dan Michelin chef Adrian Zarzo. Inspirerende ideeën voor thuiskoks. Deze week: een ananas chutney. Deze week drie recepten waarmee jij jouw krokant gebakken buikspek of speklap naar een hoger niveau brengt!

In het restaurant serveren wij bij krokant gebakken buikspek een ananas chutney, een saus van kokos en pinda en een frisse salade van papaja, taugé en bosui.

Ananas chutney

- 1 ananas

- 100 gr sjalot in dunne halve ringen

- 3 limoenbladeren

- 1,5 teen knoflook fijn gesneden

- 15 gr sambal badjak

- 10 gr lichte basterdsuiker

- 25 ml mirin

- 1 klein mespuntje trassi (garnalenpasta)

- 25 ml sushi azijn

- ¼ stuks rode peper (zonder zaadjes)

- Zout

1. Verwijder de schil en de kern van de ananas en snijd kleine blokjes van 1 x 1 cm.

2. Zet de sjalot, knoflook, sambal, limoenblad en rode peper aan met een beetje olie in de pan.

3. Voeg de basterdsuiker en trassi toe, laat even meebakken en blus af met mirin en sushi azijn.

4. Voeg de helft van de ananas toe en laat op laag vuur gaar pruttelen. Voeg daarna de andere helft toe.

5. Laat de chutney karamelliseren en voeg eventueel een klein beetje water toe om het te verdunnen.

Kokos-pindasaus

- 15 gr gember

- ¼ grote ui

- ¼ rode peper

- 1 sereh

- 2 kaffir bladeren

- 10 gr laos

- 5 gr sambal badjak

- 20 ml ketjap

- 3 gr kippenbouillonpoeder

- 1 limoen, sap en rasp

- 50 gr pindakaas

- 300 ml kokosmelk

- 1 gr zout

1. Verwarm de kokosmelk, pindakaas, en ketjap in een kleine steelpan op laag vuur (verbrand snel).

2. Breng op smaak met de kippenbouillonpoeder, zout en limoenrasp en -sap. Laat trekken voor 30 minuten.

3. Zeef de smaakstoffen eruit en serveer samen met het spek.

Salade

- 50 gram taugé

- ⁠50 gram papaja

- ⁠2 stengels bosui

- ⁠2 takjes koriander

- ⁠1 el sesamolie

- ½ stuks limoen, sap

- ⁠zout

1. Kook de taugé 1 minuut en koel terug in ijswater. Snij de papaja in dunne plakjes en vervolgens in dunnen sliertjes.

2. Snij de bosui in dunne ringentjes en pluk de koriander.

3. Breng alles op smaak met limoenrasp, sap en sesamolie.

Serveer met krokant gebakken buikspek of bijvoorbeeld een lekker speklapje. Smakelijk!

Voor meer tips en recepten, check: instagram.com/chefzarzo