In Groot Eindhoven vind je elke week een lekker recept van niemand minder dan Michelinchef Adrian Zarzo. Inspirerende ideeën voor thuiskoks. Deze week: Piepkuiken uit de oven met citroen-tijm jus, gebakken cantharellen, geroosterde sjalot en krokante aardappelblokjes.
Ingrediënten
- 1 piepkuiken (ca. 800 gram)
- 1 stuks citroen
- 4 takjes verse tijm
- 2 eetlepels olijfolie
- Maldon zout
- 150 gram cantharellen
- 200 gram vastkokende aardappelen
- 2 stuks sjalot
- 1 eetlepel roomboter
- 100 ml kippenbouillon
Bereidingswijze piepkuiken
- Verwarm de oven voor op 200°C hete lucht.
- Wrijf het piepkuiken in met olijfolie en kruid met een beetje Maldonzout
- Snijdt de citroen in kwarten en vul het piepkuiken met de citroen en takjes tijm.
- Plaats het piepkuiken in een ovenschaal en zet het in de voorverwarmde oven.
- Bak het piepkuiken ongeveer 45-50 minuten, of totdat de kerntemperatuur 75°C bereikt heeft.
- Halveer de sjalotten, verwijder de schil en besprenkel met olijfolie.
- Rooster de sjalotten in de oven (bij het piepkuiken) gedurende 20-25 minuten, tot ze zacht en
gekarameliseerd zijn.
Bereidingswijze Citroen-tijm jus
- Haal het piepkuiken uit de ovenschaal en laat het rusten onder aluminiumfolie.
- Giet het bakvocht in een klein steelpannetje en voeg de kippenbouillon toe.
- Breng het geheel aan de kook en laat het 1/3 inkoken tot de gewenste dikte.
- Monteer de saus op met een koude roomboter.
Bereidingswijze garnituur
- Snijd de aardappel in blokjes van 1 x 1 cm en blancheer voor 1 min. Laat vervolgens afkoelen.
- Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
- Voeg de aardappelblokjes toe en bak ze ongeveer 6 minuten, tot ze goudbruin en krokant zijn.
- Voeg vervolgens de schoongemaakte cantharellen toe en bak nog 3 minuten totdat ze gaar zijn.
- Breng op smaak met zout en peper.
Serveren
- Snijd het piepkuiken in stukken en serveer met de gebakken cantharellen, aardappelblokjes en geroosterde sjalotten.
- Lepel de jus over het piepkuiken en geniet van je heerlijke maaltijd!
Voor meer tips en recepten, check: instagram.com/chefzarzo