In Groot Eindhoven vind je elke week een lekker recept van niemand minder dan Michelin chef Adrian Zarzo. Inspirerende ideeën voor thuiskoks. Deze week: Steak met Café de Paris Boter.
Ingrediënten (voor 2 personen)
Voor de steak:
- 2 ribeye of entrecôte steaks (ongeveer 200 g per stuk)
- zout en versgemalen zwarte peper
- 1 à 2 eetlepels olijfolie
- 3 takjes rozemarijn
- 1 kleine sjalot, fijngesnipperd
Voor de Café de Paris Boter:
- 225 g ongezouten boter
- 1 kleine sjalot, fijngehakt
- 4 ansjovisfilets, fijngehakt
- 1 eetlepel kappertjes, fijngehakt
- 1 theelepel citroensap
- 1 theelepel rasp van een mandarijn
- 1 snufje vadouvan-zout
- Zout en peper, naar smaak
Bereiding
Boter:
1. Meng in een middelgrote kom de zachte boter met de fijngehakte sjalot, ansjovis, kappertjes, vadouvan-zout, manderijn rasp en citroensap tot alles goed gemengd is.
2. Breng op smaak met zout en peper
3. Zet de boter minstens 30 minuten in de koelkast totdat deze goed stevig is.
Steak:
1. Dep de steaks droog met keukenpapier en bestrooi ze royaal met zout en peper aan beide kanten.
2. Verhit een koekenpan op middelhoog tot hoog vuur. Voeg de olie toe en laat goed heet worden.
3. Leg de steaks in de pan samen met de rozemarijntakjes en de gehakte sjalot. Bak ze 3–4 minuten per kant voor medium-rare (pas de baktijd aan naar gewenste gaarheid).
4. Haal de steaks uit de pan en laat ze 5 minuten rusten zodat de sappen behouden blijven.
5. Snijd de steak in dunne plakjes. Schep een portie Café de Paris boter op een lepel en leg dit bovenop elke steak net voor het serveren; de warmte van de steak zal de boter doen smelten en een rijke, smaakvolle saus creëren.
Serveer met een takje rozemarijn en bijgerechten zoals Franse frietjes, een groene salade of gestoomde groenten. Eet smakelijk!
Voor meer tips en recepten, check: instagram.com/chefzarzo