In Groot Eindhoven vind je elke week een lekker recept van niemand minder dan Michelin chef Adrian Zarzo. Inspirerende ideeën voor thuiskoks. Deze week een heerlijk toetje: tarte tatin.
Ingrediënten
- 6 stevige appels
- 100 g kristalsuiker
- 50 g boter, in kleine blokjes
- 1 tl kaneelpoeder
- 250 g bladerdeeg
Bereidingswijze
1. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in helften of kwarten.
2. Verwarm de oven voor op 200°C.
3. Smelt de suiker in een ovenbestendige koekenpan (ca. 25 cm doorsnee) op middelhoog vuur. Blijf rustig roeren tot de suiker volledig is gesmolten. Voeg de boter toe en laat dit smelten tot een goudbruine karamel. Roer langzaam om kristallisatie te voorkomen. Haal de pan van het vuur.
4. Meng de appels in een kom met het kaneelpoeder.
5. Leg de appels met de bolle kant naar beneden in de pan met karamel. Zorg dat ze goed passen en elkaar niet overlappen.
6. Leg de bladerdeegvellen naast elkaar en druk ze goed aan zodat ze aan elkaar blijven plakken.
7. Plaats een bord op het deeg en snijd een cirkel uit, net iets groter dan de pan met het appelmengsel.
8. Leg het deeg over de appels en stop de randen voorzichtig in, zodat het mengsel volledig bedekt is. Prik met een vork enkele gaatjes in het deeg om de stoom te laten ontsnappen.
9. Zet de pan in de voorverwarmde oven en bak de tarte tatin 25-30 minuten, totdat het deeg goudbruin en knapperig is.
10. Laat de tarte tatin na het bakken 5 minuten afkoelen. Plaats een groot bord of een schaal over de pan, houd alles stevig vast, en draai het geheel voorzichtig om.
Serveer de tarte tatin warm met crème fraîche, slagroom of een bolletje vanille-ijs. Geniet ervan!
Voor meer tips en recepten, check: instagram.com/chefzarzo