De relschoppers die Eindhoven tot een groot slagveld maakten, worden hard aangepakt. De enorme schade die zij aanrichtten wordt, waar mogelijk, op hen verhaald. Voor minderjarigen geldt dat de ouders worden aangesproken.
Vooral dat laatste zal tot grote spanningen in de bewuste gezinnen leiden. Want waar haal je opeens duizenden euro’s vandaan? Een zogenaamde WA-verzekering geldt natuurlijk niet, wanneer moedwillig schade is veroorzaakt. En mocht je als gedupeerde zelf verzekerd zijn, bijvoorbeeld tegen ruitschade, dan is het nog maar de vraag of dit gunstig is. Onlangs werd ‘s nachts de elektrische auto van een kennis van me op zijn inrit gestolen.
De auto was voorzien van de modernste beveiliging en uiteraard was de verzekering verplicht de schade te vergoeden. Minpuntje was dat hij voor de nieuwe auto die hij aanschafte, een hogere premie moest betalen. Toen deze eveneens gestolen werd, werd hij geroyeerd bij de verzekeringsmaatschappij. Met andere woorden: voor ouders van relschoppende kinderen die schade veroorzaken, kan deze zondag een vervelend staartje krijgen. De echte relschoppers zijn vaak de mensen aan de zijkant die anderen opjutten, zodat zij zelf, door ervaring wijzer, buiten spel blijven. Zojuist werd aangekondigd dat 8 februari de scholen weer opengaan, tenminste de basisscholen. Voor veel ouders reden om de vlag buiten te hangen.
Voor thuiswerkende onderwijskrachten echter reden tot bezorgdheid. De ‘veilige’ werkplek thuis moet nu verwisseld worden voor een lokaal met ruim twintig kinderen. Deze potentiële besmettingsbronnen willen af en toe persoonlijke aandacht. De anderhalvemeter die ons wordt aanbevolen, kan in een klaslokaal moeilijk gehandhaafd worden. Ja, en dan de mededeling dat de buitenschoolse opvang nog niet hervat mag worden. Dat vraagt voor ouders wederom de nodige aanpassingen. 2021 heb ik met open armen ontvangen. We zijn nu een maand verder en met nog steeds een avondklok verlang ik naar een kopje koffie op een terras.