Het Preventief Medisch Onderzoek (PMO) wordt door werkgevers soms gezien als een vervelende kostenpost. Simpelweg een verplichting vanuit de Arbodienst die afgevinkt moet worden. Dat is zonde, want als je het PMO serieus neemt, kan het je grote voordelen opleveren.
Wat is het PMO precies? En waarom is het zeker de investering waard? In dit artikel zetten we de belangrijkste info voor je op een rij.
Goede arbodienst vinden voor je PMO
De kwaliteit en daarmee de voordelen van het PMO vallen of staan met de arbodienst (of bedrijfsarts) waar je mee samenwerkt. Het is dus belangrijk dat je er zeker van bent dat je met een goede partij in zee gaat. HR Navigator helpt je hierbij. 100% onafhankelijk en kosteloos.
Wat houdt het PMO nu eigenlijk precies in?
Het PMO is een gezondheidsonderzoek voor je medewerkers. Het doel is om gezondheidsrisico’s vroegtijdig op te sporen en aan te pakken. Hierbij wordt heel breed gekeken. Het gaat niet alleen om risico’s op de werkvloer, maar bijvoorbeeld ook om de algehele conditie van je medewerkers, hun leefstijl en hun mentale gezondheid. Ook naar eventuele risico’s vanuit de privésfeer kan worden gekeken.
Het PMO kan verschillende onderdelen bevatten. Dit zijn belangrijke:
• Vragenlijsten waarbij wordt ingegaan op werkdruk, leefstijl en mentale gezondheid.
• Fysieke metingen. Denk aan het checken van bijvoorbeeld BMI, bloeddruk en cholesterol.
Verplichting vanuit de Arbowet
Als werkgever ben je verplicht om je medewerkers regelmatig een medisch onderzoek aan te bieden. Dit kan in de vorm van het PMO. Deze verplichting is vastgelegd in de Arbowet.
Kosten besparen als werkgever (en andere voordelen)
De uitkomsten van het Preventief Medisch Onderzoek zijn in eerste instantie voor de medewerker zelf. Dat betekent niet dat je er als werkgever niets aan hebt. Je medewerkers krijgen zelf namelijk adviezen om hun gezondheid te verbeteren. Soms zelfs met een doorverwijzing naar een online cursus, coach of medisch specialist. Hij of zij kan daarmee zelf aan de slag om gezonder te worden. En gezonder betekent vaak ook productiever. Met andere woorden: een gezonde medewerker levert je meer op.
Daarnaast helpt het natuurlijk ook bij het voorkomen van verzuim. Dit kan je op lange termijn enorm veel geld besparen.
Organisatierapportage vanaf 15 medewerkers
Nemen er 15 of meer medewerkers deel aan het PMO? Dan ontvang je als werkgever ook een organisatierapportage. Deze rapportage laat zien hoe je medewerkers er gemiddeld voorstaan qua gezondheid. Dit kun je gebruiken als input voor je gezondheids- en duurzame inzetbaarheidsbeleid. Zo kun je gerichter te werk gaan.