EINDHOVEN - Sinds 2014 is oktober Stoptober. Het is een landelijke campagne om mensen te laten stoppen met roken. Samen stoppen is makkelijker en als je de hele maand geen peuk hebt opgestoken is de kans groot dat je voorgoed stopt, aldus de campagne. Doe het, want je krijgt er zoveel voor terug. Behalve een fitter lijf komen ook de smaakpapillen weer tot leven. Plots ervaar je hoe sensationeel lekker een boterham met kaas is.
Ooit werd Eindhoven La Ville Fumée genoemd. Vanaf medio negentiende eeuw tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was Eindhoven een echte sigarenstad. Behalve het sigaren maken in tal van grote en kleine sigarenfabrieken werden hier ook sigarenkistjes, etiketten, sigarenbandjes en lucifers geproduceerd. De sigaar was van levensbelang voor Eindhoven en de Kempen. Duizenden mensen verdienden er hun boterham mee. Met de Tweede Wereldoorlog kwam de kentering. Hoge grondstofprijzen, accijnzen en de vereiste mechanisatie deden veel sigarenfabrieken de das om. In de jaren zestig waren er nog maar twee over, de Karel I sigarenfabrieken van Van Abbe en Mignot en De Block.
Daarnaast werd de sigaar minder populair en de sigaret steeds gewilder. De Hollywoodfilm droeg belangrijk bij aan het imago van de sigaret. Een sigaret opsteken maakt je aantrekkelijk, stoer, sportief en wat al niet meer. De man werd er nog masculiener van, de vrouw nog feminiener - een wondermiddel! - terwijl al bekend was dat roken het lijf schaadt. Helemaal verdwenen is de sigarenindustrie niet. In Eindhovens achtertuin, bij Wintermans in Eersel en Agio in Duizel worden ze nog volop gemaakt.