Over iets minder dan een maand wordt op de elfde van de elfde het carnavalsseizoen geopend. Vast onderdeel op de carnavalskalender is de verkiezing van het beste Eindhovens carnavalslied. Tijdens het jaarlijkse Lampegatse Liedjesfist in januari gaan zangers en zangeressen de strijd met elkaar aan. Om tot een origineel nieuw nummer te komen, is het belangrijk de tekst en melodie op tijd te schrijven en te componeren. Voor de komende editie van het fist is er een aantal dingen veranderd. Voorzitter Antoine Kant geeft uitleg.

Tijden veranderen. Zo ook de beleving van het carnaval. De verkiezing van het beste Eindhovens carnavalslied bestaat echter al heel lang. Antoine Kant is er al twintig jaar bij betrokken. Drie jaar geleden werd hij voorzitter van de commissie Liedjesfist, voorheen bekend als Rommelpot. “Toen hebben we besloten om de opzet te veranderen en de verkiezing een nieuwe naam te geven.” Het evenement verhuisde van het Stadspaviljoen naar de Effenaar. Belangrijkste reden was, een groter podium bieden. “Dat is zeker gelukt.” Desondanks heeft de commissie besloten om dit jaar opnieuw een aantal dingen te wijzigingen. Zo vindt de verkiezing in 2018 plaats op een andere locatie. “De Effenaar is best groot. Wanneer die zaal niet helemaal vol is, voelt het toch minder gezellig. We willen ook een carnavaleske sfeer creëren.” Hoewel de samenwerking met de Effenaar prima was, verhuist het fist naar Zalencentrum Eindhoven aan de Hoogstraat.

Ook in de competitie is een aantal dingen veranderd. Allereerst gaan de deelnemers ditmaal niet alleen voor de eer, maar ook voor de prijzenpot. Voor de winnaar ligt 444 euro klaar. De publiekslieveling krijgt 222 euro. Belangrijkste wijziging is, dat er voortaan ook met een orkestband gezongen mag worden. “Dat de zangers en zangeressen per se moesten optreden met live begeleiding, blijkt toch een moeilijke opgave”, zegt Kant. “Het blijft een ‘hot item’ dat mensen willen meedoen aan de verkiezing, maar geen kapel kunnen vinden om hen live te begeleiden. Daar stappen we nu dus vanaf. Wat wel blijft is, dat de tekst én de muziek nieuw en origineel moeten zijn. Covers zijn nog steeds niet toegestaan.” Bovendien sluit de commissie kapellen niet uit. “Een vol podium heeft wellicht meerwaarde en live een valse noot zijn charme, maar een keuze uit nog meer optredende deelnemers vinden we ook wat waard.”

Wie wil meedoen aan het Liedjesfist, stuurt een e-mail naar: liedjesfist@gmail.com. “Deelnemers doen er goed aan zich nu alvast aan te melden.” Wie er als bezoeker bij wil zijn, houdt zaterdag 13 januari 2018 vrij in zijn agenda. Meer informatie vind je op de Facebookpagina: Liedjesfist.