Het mosselseizoen begint weer: het beste moment om te genieten van deze lekkernij. Voor onze Lampegatse Chef Kok reden om ons te trakteren op een heerlijk recept: mouclade (mosselen) met kerrie.

Ingrediënten

2-3 kg mosselen (liefst gewassen en schoon)

250 ml witte wijn

2 middelmaat sjalotten

1 lepel kerriepoeder

125 gr crème fraîche

2 eidooiers

¼ citroen

5 takjes platte peterselie

Zwarte peper uit de molen

Werkwijze

1.Knijp de ¼ citroen goed uit in een bakje met een zeefje zodat je echt alleen het sap hebt.

2.Was de peterselie goed schoon, droog deze voorzichtig tussen een theedoek en hak de het zo fijn mogelijk.

3.Zet de oven op 200 graden.

4.Was de mosselen in ruim koud water. Gooi de kapotte schelpen weg en ook de schelpen die open blijven staan.

5.Maak de sjalotten schoon en snipper deze mooi fijn.

6.Pak een grote (mossel)pan en doe hierin de wijn en de gesnipperde sjalotjes. Breng dit geheel aan de kook.

7.Voeg nu de mosselen toe en laat deze 4-6 minuten koken met de deksel op de pan. Regelmatig goed omschudden! Je zult zien dat ze open gaan staan.

8.Giet ze af boven een vergiet en vang het vocht op. Doe het vocht in een steelpan en laat dit inkoken tot 1/3 over is.

9.Verwijder intussen de ‘deksels’ (alleen de bovenste schelp) van de mosselen. Leg de mosselen met de onderste schelp in een mooie grote schaal of ovenbestendige pan.

10.Doe de eidooiers in een kom en sla deze goed los.

11.Voeg de crème fraîche, kerrie en het gezeefde citroensap toe en meng dit tot een mooi geheel. Voeg daarna een beetje mosselkookvocht toe en klop dit goed door met een garde.

12.Voeg nu deze massa toe aan het overgebleven mosselvocht en klop dit op een heel laag vuur gaar tot er een mooie saus ontstaat. Regelmatig ook van het vuur halen zodat het niet gaat aankoeken op de bodem. Blijven kloppen!

13.Als het een mooie saus is, van het vuur halen en op smaak brengen met wat zwarte peper.

14.Giet de saus over de mosselen in de schaal of pan. Zet deze in de oven, 8-10 minuten (even in de gaten houden, elke oven is anders) en gratineer ze mooi geel/goud.

15.Haal de schaal uit de oven en strooi de gehakte platte peterselie er gelijkmatig over.

Tip

Serveer er zelfgebakken frites bij of afgebakken stokbrood.

Eet smakelijk!

Lampegatse Chef Kok