Mijn eerste föhn, transistorradio en pick-up? Die kwamen natuurlijk van Philips. Ook toen ik eenmaal op eigen benen stond.

Het was vanzelfsprekend dat mijn wasmachine, koelkast, stofzuiger, strijkbout, koffiezetapparaat en televisie in de personeelswinkel aan de Gagelstraat werden afgerekend. Toen ik niet meer als internationaal telefoniste in gebouw SEY aan de Glaslaan werkte en de firma voor een andere baan had verlaten, bleef Philips mijn huis beheersen. Weliswaar zwichtte ik ook wel eens voor andere merken, maar op de onlangs aangeschafte airfryer prijken nog steeds de letters van het concern dat in Eindhoven niet weg te denken was. Althans, dat dachten we. Totdat begin jaren negentig van de vorige eeuw Philips topman Jan Timmer tijdens operatie Centurion met harde hand de bezem door het concern haalde.

Zijn opvolger Cor Boonstra deed daar nog een schepje bovenop en bedacht dat het hoofdkantoor van Philips meer allure zou hebben wanneer dat in de hoofdstad van ons land gevestigd zou zijn. De protesten destijds waren enorm. De jaren erna werd steeds meer duidelijk dat Eindhoven al lang geen Philipsstad meer was. Oude fabrieksgebouwen werden gelukkig gered van de sloop en kregen nieuwe bestemmingen. Toekomstgericht zakendoen vereist een vooruitziende blik, zeker in deze tijd waarin de concurrentie van allerlei elektronicaproducten moordend is en klanten via internet keuzes kunnen maken.

Om Philips staande te houden heeft Philips topman Frans van Houten nu besloten dat het concern zich uitsluitend nog wil richten op hoogwaardige gezondheidstechnologie. Wat dat betreft had Cor Boonstra wel gelijk toen hij in 1997 de kluwen van activiteiten van Philips vergeleek met een bord spaghetti en hij aangaf liever te kiezen voor een bord asperges. ‘Omdat één asperge van je bord nemen eenvoudiger is dan een sliert spaghetti!’ Hoogwaardige gezondheidstechnologie zal ongetwijfeld de toekomst hebben, maar mijn gedachten gaan ook uit naar al die mensen die nu hun baan kwijtraken. Veel sterkte.