Rietveld
Veel mensen weten niet wat het is, ook al staat het al tientallen jaren aan de zijingang van het Eindhovense stadhuis. Ik heb het over de abri oftewel het wachthuisje dat architect Gerrit Rietveld in 1962 ontwierp. Gerrit Rietveld is niet zomaar iemand, maar een begrip in de wereld van ontwerpers en architecten. De in 1964 overleden Utrechtenaar heeft bewonderaars in alle uithoeken van de wereld.
De abri in Eindhoven is dan ook een blikvanger van allure waar de stad trots op mag zijn. Maar wat doet de Stichting Cultuur Eindhoven? De subsidie van vierduizend euro om het gedachtegoed van deze bekende Nederlander in ere te houden, wordt rigoureus van tafel geveegd. De stichting die zich sinds 1992 belangeloos inzet om dit pareltje de allure te geven die het verdient, dreigt nu de handdoek in de ring te gooien.
Gelukkig zijn er inmiddels diverse particuliere initiatieven gestart om het bijzondere bushokje voor de ondergang te behoeden. Ook wordt overwogen om de ingetrokken gemeentelijke subsidie te herzien. Dat laatste zou wat mij betreft de beste oplossing zijn. Eindhoven is een moderne stad. Wij hebben geen standbeeld van Michiel de Ruyter die ons herinnert aan een roemrucht verleden. Eindhoven staat voor vernieuwing en het bouwwerkje van Rietveld moeten we koesteren.
Iets geheel anders dat ons deze week te wachten staat, is de vijftigste verjaardag van onze koning. Verspreid door de stad zijn er Oranjemarkten en dat betekent dat er zonder huur of leges te betalen, op straat overbodige spulletjes verkocht mogen worden. Een echte Rietveld zul je tussen alle meubeltjes niet aantreffen. Alhoewel? Soms slagen mensen er in om voor een habbekrats iets waardevols op de kop te tikken.
Mij is het eerlijk gezegd nog nooit gelukt. Het resultaat van een middagje Oranjemarkt eindigt meestal met een paar tassen ‘hebbedingetjes’ waarvan ik achteraf moet constateren dat maar een of twee exemplaren daadwerkelijk een plaatsje in ons huis krijgen.
Toch vind ik het leuk om een keer per jaar te snuffelen tussen theekopjes, speelgoed, schilderijtjes en glaswerk. Want misschien zit er voor mij ook wel een pareltje tussen dat ik kan koesteren.