Mogen we ooit de Holocaust vergeten? Het antwoord is natuurlijk: NEE! Toch moeten we oppassen dat de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog niet in het vergeethoekje verdwijnen en nog slechts mondjesmaat worden doorverteld. Om vooral jongeren een beeld te geven hoe vreselijk de Jodenvervolging was, verscheen afgelopen week een uniek stripboek waarin twee Eindhovense jongetjes centraal staan.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden zo’n 5 à 6 miljoen Joden vermoord. In Nederland werden zo’n 100.000 Joden het dodelijke slachtoffer van de Jodenvervolging. Wereldwijd bekend is het dagboek dat Anne Frank tijdens haar onderduikperiode schreef. Het ontroerende verhaal van een Joods tienermeisje die, ‘gevangen’ in een paar kamers, haar intiemste gevoelens en gedachtes aan haar denkbeeldige vriendin Kitty toevertrouwde, is nog steeds een bestseller. Anne staat symbool voor al die kinderen, die oftewel rücksichtslos vergast werden of door de ontberingen waaraan ze werden blootgesteld het leven lieten.
Helaas was dit ook het geval bij de twee Eindhovense Joodse jongetjes Lex en Edo Hornemann. Wat hen tijdens die vreselijke oorlogsjaren is overkomen, is te bizar voor woorden. Hun gelukkige leventje in de Eindhovense Staringstraat werd wreed verstoord toen het gezin moest verhuizen naar een andere straat omdat in hun huis een NSB’er met zijn gezin werd geplaatst. Toch was deze verhuizing eigenlijk het minste wat hen zou overkomen, want net zoals zoveel Joden werden zij uiteindelijk gedwongen om naar kamp Vught te gaan. Vervolgens belandden de jongens in het concentratiekamp Auschwitz om uiteindelijk op kindertransport te gaan.
Wat een veelbelovende verandering leek, bleek een hel op aarde. Samen met 18 Joodse kinderen uit allerlei landen reisden ze met de trein naar kamp Neuengamme in Hamburg. Daar vielen ze in handen van de Duitse arts Heissmeyer, die hen letterlijk gebruikte als ‘proefkonijnen’ voor medische experimenten. Om alle sporen van deze afschuwelijke misdaad uit te wissen, werden alle kinderen, en ook het verplegend personeel, vlak voor het einde van de oorlog vermoord.
Het stripboek Proefkonijnen van de nazi’s is afgelopen week door locoburgemeester Mieke Verhees in ontvangst genomen. De tekst van het boek is geschreven door Martijn Docters die op deze manier zijn twee achterneefjes wil herdenken. De aansprekende tekeningen zijn gemaakt door Frank Bierkenz. Het boek is in het Nederlands, maar ook in het Duits, Engels en Frans vertaald. Het is te leen in de bibliotheek en verkrijgbaar in Het Hornemann Huis op het Stadhuisplein. Ik vind het een must voor iedere Eindhovenaar.
Dorothée Foole