Over de verkiezingsuitslagen kan ik nog niets zinnigs schrijven, omdat ik deze column moet inleveren voordat de uitslagen bekend zijn. Waar ik wel iets over kan zeggen, is de afgelopen verkiezingsdebatten. En dan word je weer eens met de neus op de feiten gedrukt, namelijk dat lichaamstaal en de manier waarop je je boodschap verwoordt super belangrijk zijn om kiezers over de streep te trekken.
Al ruim veertig jaar ben ik bijna dagelijks met woorden bezig. Zowel verbaal als op schrift. Hoeveel artikelen ik heb geschreven? Ik zou het niet weten, maar het zijn er veel, heel veel! Natuurlijk probeer ik zo foutloos mogelijk te zijn, wanneer het om de spelling gaat. Om mijn taalkennis op peil te houden, tik ik dagelijks op mijn telefoon de digitale versie van Beter Spellen aan. Je bent immers nooit te oud om te leren. Toch?
Afgelopen week werd dat weer eens bevestigd, toen ik geconfronteerd werd met het woord panseksueel. Wat??? Nog nooit had ik hiervan gehoord en moest dus gissen naar de betekenis. Nou, het blijkt dat deze term gebruikt wordt door mensen die niet op iemands geslacht of genderidentiteit vallen, maar zich aangetrokken voelen tot het innerlijk van iemand. Ik zou dat verwoorden als een platonische liefde. Zoals je dat ook met een goede vriend of vriendin kunt hebben. Je bent niet verliefd op die persoon, maar je kunt samen lachen en huilen, maar samen de liefde bedrijven? Dat komt niet in je op.
Een andere uitdrukking die mij ook vreemd in de oren klonk, was toen ik over ‘potluck’ las. Dit blijkt de Amerikaanse aanduiding te zijn van een feest waarbij gasten niet alleen op visite komen, maar ook hun eigen drank en of eten meenemen. In mijn jeugd noemden wij dit een Amerikaanse fuif, maar blijkbaar is dat nu achterhaald.
Taal leeft en gaat met de tijd mee. Sommige woorden worden geschrapt en andere toegevoegd. Taal verfrist en nuanceert onze gedachten. Toen mijn oudste kleinkind een verhaaltje schreef met als titel ‘de neuspeuterende pompoen’ was ik niet alleen verrast, maar ook een beetje trots. Want met woorden een verhaal vertellen lijkt gemakkelijk, maar je moet er wel degelijk gevoel voor hebben en het verrijkt je leven. Althans het mijne, bij u ook?
Dorothée Foole
www.eindhovenwinkel.nl