‘Duizenden nieuwe huizen ongezond dicht langs wegen’, kopt onze plaatselijke krant. Waarom deze woningen het predicaat ongezond krijgen, is de uitkomst van een onderzoek waarbij één op de zes beroertes en één op de dertien hartinfarcten te wijten zouden zijn aan verontreinigende lucht.
Wanneer ik de balans in Eindhoven opmaak, dan heb ik het niet over nieuwe of nog te bouwen woningen of flats maar aan de al lang bestaande huizen en flats pal aan de Rondweg, John F. Kennedylaan en Veldmaarschalk Montgomerylaan. Voor de toekomst is het advies van de GGD’en om niet dichter dan 150 meter bij een snelweg te bouwen en niet dichter dan 25 meter bij een drukke weg. Wanneer we het over de luchtkwaliteit van Nederland hebben, dan scoort onze provincie onder het gemiddelde. Het schijnt zelfs zo te zijn dat het inademen van Brabantse lucht gelijk staat aan het dagelijks inademen van de rook van vijf sigaretten binnenshuis!
Op internet vond ik dat de luchtkwaliteit rondom mijn woning op dat moment (afgelopen woensdag) 3.5 was. Wanneer de waarde hoger is dan 3 is de luchtkwaliteit matig of onvoldoende. Schrok ik van deze uitslag? Eigenlijk wel, want ik woon in een zeer boomrijke wijk en ik dacht eigenlijk dat deze bomen - ‘de longen van de aarde’ - mij zouden beschermen tegen vervuilde lucht. Gezonde lucht is van levensbelang, zeker wanneer je je realiseert dat je zo’n 20.000 keer per dag inademt.
Alleen op Vlieland en Schiermonnikoog kun je nog in Nederland gezonde lucht inademen, lees ik. Helaas kunnen we daar niet met z’n allen gaan wonen. Dat er nu strengere regels gelden voor locaties voor nieuwbouw is daarom toe te juichen. Want een zo gezond mogelijk leven, willen we allemaal.
Iets anders wat me deze week bezighield, was het overschot waar de Eindhovense armoedewethouder Saskia Lammers mee geconfronteerd werd. Maar liefst zes tot zeven miljoen euro blijkt zij nog in haar portemonnee te hebben. Geld dat zij overgehouden heeft aan de energietoelage van het Rijk.
Goed nieuws voor mensen die moeten rondkomen van een minimum inkomen. De wethouder leek het een goed idee om deze minima een witgoedvoucher toe te kennen zodat ze een nieuwe koelkast of wasmachine zouden kunnen kopen. De Eindhovense Raad wil nu echter mee beslissen over hoe deze extra miljoenen te besteden. Er zijn ideeën te over, zoals gratis tandartsenbezoek of individuele inkomenstoeslag.
Misschien is het goed om minima zelf te vragen waar behoefte aan is. Ieder huishouden is immers verschillend. Met de schoolvakanties voor de boeg kan ik me voorstellen dat vakantie voor een gezin met kinderen een prioriteit is.
Dorothée Foole
eindhovenwinkel.nl