De Inspectie van het Onderwijs concludeert dat een toenemend aantal leerlingen het onderwijs verlaat met te weinig kennis van taal en/of rekenen. En aangezien veranderingen geld kosten en het nieuwe kabinet hun miljarden elders gaat weggooien, ga ik er niet vanuit dat de gesteldheid van het Onderwijs in 2024 heel veel positiever zal klinken. Sorry beste kinderkes, jullie zijn gewoon niet belangrijk genoeg.

Je zou kunnen zeggen dat onderwijs weer gewoon de kenniskazerne moet worden van vóór 1980. Met een ijzeren discipline en net zolang oefenen tot je iets kunt of begrijpt. Dat iedereen weer goed gearticuleerd Nederlands spreekt. En ordeverstoorders zonder pardon van school verwijderd worden.

Projecteren we dat op 2024 dan betekent dat dat de smartphone in de kluis gaat voordat de les begint, geen online lessen meer maar gewoon naar school en contact maken met medescholieren, dat iets niet 'ongeveer goed’ is maar gewoon weer helemaal goed of fout is, dat we niet aan politiek doen maar gewoon neutraal zijn, dat jongens aardig zijn tegen de meisjes en ze zelfs beschermen, dat het bezit of gebruik van drugs leidt tot schoolverwijdering, dat we leren wat praktische vaardigheden zijn zoals het repareren van een lekke band, dat fatbikes niet meer zijn toegestaan, dat vapen niet is geoorloofd. Het geeft twee jaar gezeik, maar daarna wil niemand meer anders. Maar ja…

We zijn teveel meegegaan in de tijdgeest, te toegeeflijk geworden in principes en de verloedering van de Nederlandse taal toegelaten. Men vindt het allemaal prima. De taalversoepeling is de bron van de ellende. ‘Groter als’ is in de Nederlandse taal helemaal niet meer fout. Alles wat moeilijk is, verdwijnt en er komt iets eenvoudigers voor in de plaats. De maat is leeg wat mij betreft!

Sorry hoor, maar als men aankomt met zinnen zoals ‘Jij bent groter als mijn’, dan ben je gewoon af, vloeibare taal of niet. Het is een kwestie van gemakzucht, desinteresse en een laag IQ. De allerergste eencellige taalverkrachters zeggen: ‘even groot dan hun’. Gaan we dat ook maar goed rekenen straks? Dat is een hele slechte ontwikkeling. Dan mag dit waarschijnlijk straks ook: ‘Het enigste kind van hunnie is groter als mijn.’

Onze taalvaardigheid is wat ons onderscheid van de rest van het Dierenrijk en dit gereedschap is onontbeerlijk voor het aangaan van sociale banden. Ons woord "gezelligheid" impliceert dit. Het kan immers niet gezellig zijn geweest als er niet oeverloos bij werd gekletst. En juist op school ontmoet je elkaar. Scholieren moeten terug naar school, terug naar de basis.

Waar gaat het heen met onze taal, denk ik dan bij mezelf. Of is het: denk ik dan bij me eigen. ‘Ken het zijn dat ik u kan?’ wordt nu ook goed gerekend, want het verschil tussen kennen en kannen, kunnen we niet. En dat terwijl de Nederlandse taal zo ontzettend makkelijk is: Bier kunnen we immers gewoon schrijven als pils. Dat zie je nergens.