Het zal u vast niet ontgaan zijn. De drukte in het centrum, de taxi’s met gekke stoelen op het dak. Misschien bent u zelf op één of meerdere van de 110 plekken in de stad een kijkje gaan nemen. Vorige week stond Eindhoven - voor de 15de keer - in het teken van de Dutch Design Week.
De variatie was weer erg groot. Van het 3D printen van een huis en restafval van garnalen waar medicijnen of sieraden van worden gemaakt, tot de auto van de toekomst en de invloed van design in onze wijken (mooi getoond in Drents Dorp). Veel ontwikkelingen die ik hier graag allemaal met u zou delen, mocht u het onverhoopt hebben gemist. Maar helaas: te veel ontdekkingen en te weinig woorden. Ik raad de afwezigen zeker aan om volgend jaar een kijkje te nemen. Je krijgt door zo’n bezoek (nog meer) zin in de toekomst.
Wat mij dit jaar het meest inspireerde was het werk van Massoud Hassani. Hij werd in 1983 geboren in Afghanistan. Groeide op met oorlog en mijnenvelden, maar dat weerhield hem niet om met zijn vriendjes te spelen. Want verstoppertje, dat kan overal en voetbal speel je met een zelfgemaakte bal. Uiteindelijk kwam hij als vluchteling naar Nederland, ging naar de Design Academy Eindhoven en studeerde uiteindelijk af met een heel bijzonder ontwerp: een door de wind bestuurde mijnenveger. Massoud ontwierp een soort bal, geïnspireerd door zijn kinderjaren. Maar nu een grotere variant met lange poten, die door de wind alle kanten op rolt. Als de bal in oorlogsgebieden over een landmijn gaat, ontploft deze, waarna de bal verder rolt met een paar pootjes minder. Hij registreert ook hoe hij precies is gerold, waardoor je weet welke gebieden veilig zijn.
Ik vind het een ontwerp dat twee belangrijke dingen laat zien. Ten eerste dat design de wereld letterlijk én figuurlijk mooier maakt. En ten tweede dat een ‘gelukszoeker’ uit oorlogsgebied, als hij de kans krijgt om zich hier te ontwikkelen, kan uitgroeien tot een geluksbrenger.