Op de intensive care en de afdeling anesthesiologie van het Catharina Ziekenhuis wordt het een stuk rustiger en stiller. Tenminste als het gaat om alarmsignalen en bliebjes die er met de regelmaat van de klok te horen zijn. Het Catharina Ziekenhuis is een project begonnen om zogeheten alarmmoeheid tegen te gaan.

Op een gemiddelde dag op de IC krijgen verpleegkundigen, artsen en patiënten ruim 11.000 alarmsignalen te horen. “Het kan leiden tot alarmmoeheid bij zorgpersoneel. Wat soms mogelijk tot vertraging kan leiden bij kritische situaties”, weet Tineke de Vries, onderzoeker en biomedisch technoloog bij de afdeling klinische fysica.

Onderzoek heeft uitgewezen dat 85% van de alarmsignalen op de IC niet relevant zijn voor de zorg. De Vries: ”Soms gaan voor één situatie wel drie verschillende alarmen af. Die veroorzaken veel onnodige prikkels. Vaak gaan alarmen af omdat een patiënt beweegt, maar dat is zelden iets betekenisvols. En soms raakt er een sensor los. Goed om te weten, maar moet dit altijd met een harde signaaltoon?”

Intensivist Ashley De Bie: “Dankzij de investeringen van het ziekenhuis zijn we nu in staat om alle alarmen op de IC en de operatiekamers nauwkeurig vast te leggen. Door het te meten kun je de alarmen ook bestuderen. Dit biedt inzicht in de frequentie en oorsprong van de alarmen”.

Met de verzamelde data kan het Catharina Ziekenhuis nu beter begrijpen welke (onnodige) alarmen vaak voorkomen. Door dat inzicht kunnen instellingen of werkwijzen worden aangepast. Aan fabrikanten van medische apparatuur wordt gevraagd mee te denken om de data te integreren in hun producten.