EINDHOVEN - Met muziektherapie kinderen in een (gesloten) instelling afleiding bieden, daarvoor staat de Stichting Toekomstgeluid. In december sprak Groot Eindhoven met oprichter Marcus Krielen. Sindsdien zijn er diverse donaties binnengekomen. Genoeg om een nieuw project te starten. Zestien kinderen verkenden tijdens de eerste bijeenkomst hun muzikaal talent.

Door bezuinigingen is er in zorginstellingen steeds minder tijd voor dagbesteding of culturele activiteiten. Afleiding van dagelijkse problemen is echter noodzakelijk. De Stichting Toekomstgeluid heeft daarvoor een oplossing: muziektherapie. "Het blijkt een effectieve manier om trauma's te verwerken. Daarnaast is samen muziek maken leuk, leerzaam en sociaal", vertelde Marcus Krielen tijdens het eerste interview in deze krant. Naar aanleiding daarvan is door onder meer crowdfunding en een ruime bijdrage van het charitas fonds van de Catharinakerk genoeg geld ingezameld om een nieuw project te starten. Zestien kinderen die in de Hondsberg in Oisterwijk verblijven mogen zodoende meedoen.

Toekomstgeluid biedt een project van acht workshops. Aan het eind maakt de groep een eigen muziekvideo. "Alles komt vanuit henzelf. Zij schrijven de tekst, maken de muziek en gaan aan de slag met het script en scenario. Tot slot is er een presentatie."

Gedurende de eerste bijeenkomst komt er vier keer een groep bij elkaar. Vooraf hebben zij informatie gekregen over het project. De kinderen zijn heel verschillend. Keano is erg verlegen en vindt het vooral heel spannend; Treesje wil er alles over weten en vraagt of de clip straks op YouTube staat. Yorrick heeft in zijn enthousiasme al wat teksten geschreven. "Ik heb er zó veel zin in." Wanneer een kind niet meer wil meedoen en Jurrino alsnog mag aansluiten, is hij door het dolle heen. Spontaan schrijft hij een rap. Tijdens de eerste meeting verkennen begeleiders Marcus en Michiel van de Putte, die als groepsleider bij de Hondsberg werkt, de muzieksmaak van de kinderen. Hiphop, rap en popmuziek zijn populair. "Waar moet het over gaan?", vraagt Michiel. Het thema 'liefde' is veelgehoord. Treesje heeft 'I love you' opgeschreven. "Nee, ik bedoel niet liefde, maar wat je voelt in je hart, wat ik voel als ik mamma mis." Tot slot mogen zij vertellen wat ze willen doen. Zingen, dansen, beats maken? Ieder heeft zijn voorkeur. De komende weken krijgt het vorm. De afleiding maakt hen blij. Aan het einde van de zomer hebben zij een eigen videoclip.

Wie wil helpen, kan op de website via de doneerknop een bijdrage leveren:

www.toekomstgeluid.nl