Sinds afgelopen week siert aan een hoge muur in Het Hornemann Huis de kaart van Brabant. Onder de namen van steden en dorpen hangen met de hand beschilderde houten bordjes. Wat er op het eerste gezicht kleurrijk en feestelijk uitziet, blijkt bij nader inzien net even anders te liggen. Ieder afzonderlijk plankje is een eerbetoon aan Brabantse Joden, Sinti en Roma die tijdens Holocaust het leven lieten.

Met dit namenmonument haakt het museum aan bij het landelijk initiatief Namen en Nummers. “Ieder bordje vertelt een verhaal”, zegt Martijn Docters van Het Hornemann Huis. “Wie een naam adopteert, komt meer te weten over die ene persoon. Slachtoffers worden zo uit hun anonimiteit gehaald. Daarbij komt dat het verhaal van de Tweede Wereldoorlog nog steeds actueel is. Kijk maar eens naar het geweld, oorlogen en onverdraagzaamheid die vandaag de dag wereldwijd aan de orde zijn.”

Docters doet een oproep aan iedereen die een naam wil adopteren. “Er zijn er nog genoeg beschikbaar. In totaal gaat het voor onze provincie over 1.400 mensen”, zegt hij. “Hier hebben we bovendien genoeg achtergrondinformatie bij de hand. Ook kunnen mensen een bordje komen halen en het hier beschilderen.”

Dat de muur nu al indruk maakt, merkte Docters aan de leerlingen van Huygens Lyceum die de afgelopen week een bezoek brachten aan Het Hornemann Huis. “Zij waren zichtbaar aangedaan door alle verhalen.”

Het Hornemann Huis aan het Stadhuisplein 3 is elke vrijdag, zaterdag en zondag geopend voor publiek van 11.00 tot 17.00 uur (met uitzondering van carnaval). Meer weten? Kijk dan op:

hethornemannhuis.nl en namenennummers.nl