Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiƫns, Jeroen Soontiƫns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van mevrouw Kramer:

Ik heb dit jaar een paar prachtige lavendels gekocht en in potten gezet. Ze staan er heel goed bij en hebben zelfs nog een paar knoppen. De grond is alleen heel erg nat en ik vraag me af of ik de potten het beste binnen kan zetten.

Antwoord:

Hoewel de temperatuur nu gaat dalen, is er geen reden om uw planten naar binnen te halen. De lagere temperatuur zorgt ervoor dat de struiken zichzelf voorbereiden op de winter. Hierbij worden stoffen aangemaakt in het blad, die voorkomen dat de plant bevriest. Dit beschermt de plant tegen vorst.

Toch kan het zijn dat lavendel soms de winter niet overleeft. Dit heeft twee oorzaken. Ten eerste kunnen de wortels bevriezen. Bij een nachtvorst is er niets aan de hand, maar tijdens een vorstperiode bevriest de grond in een pot geleidelijk helemaal. Bij langdurige koude zal ook de wortelkluit bevriezen. Dit gebeurt zeker wanneer de afwatering van de pot niet in orde is.

De wortels sterven dan af, maar bovengronds lijkt er niets aan de hand. Dat ziet u pas in het voorjaar als de temperatuur omhoog gaat. De plant verdampt dan water, maar kan met zijn wortels niets meer opnemen. In de vollegrond kan het bevriezen van de wortels eigenlijk niet gebeuren, want de bodem geeft in de winter voldoende warmte af.

Een andere oorzaak dat lavendel in de winter bevriest, is het te kort snoeien van de plant in het najaar. Wanneer lavendelstruiken vlak voor de winter helemaal kort worden gesnoeid, dan is de plant zijn winterbescherming kwijt. De kort gesnoeide takken vriezen bij strenge vorst in, waardoor de hele struik dood kan gaan. Snoei lavendelstruiken daarom pas na de winter.