Tusssen 1910 en 1965 liet Philips vele bijzondere reclameontwerpen maken. Bekende kunstenaars en ontwerpers ontwierpen posters, brochures en andere grafisch werk. Het Philips Museum in Eindhoven heeft een oogstrelende expositie over deze hoogtijdagen van de grafische kunst samengesteld. Eyecatchers toont de originele werken en enkele voorstudies en is te zien vanaf 25 maart 2022.
EINDHOVEN - Philips had het belang van reclame al vroeg in de gaten. Rond 1910 verschijnen de eerste opvallende reclameposters. Bekende kunstenaars en ontwerpers krijgen opdrachten met veel vrijheid en ruimte voor eigen inbreng, wat een grote variatie aan werken oplevert. Onder leiding van Louis Kalff, de eerste designdirecteur van Philips, komt meer harmonie in de reclame-uitingen van Philips, zoals de gestandaardiseerde typografie van de bedrijfsnaam. Met de komst van de radio in de jaren ’20 en de toenemende welvaart in de naoorlogse periode neemt grafische reclamekunst een hoge vlucht. Vanaf de jaren ’60 maken getekende en geschilderde illustraties echter steeds meer plaats voor fotografie.
Originele ontwerpenIn het Philips Museum zijn de originele posters, brochures, boekenleggers en meer te zien. De expositie nodigt uit tot het kijken naar bijzondere details en biedt uitgebreide achtergrondinformatie. Bovendien zijn enkele oorspronkelijke ontwerpen in plakkaatverf te zien, naast het uiteindelijke drukwerk.Bekende ontwerpersMet de eigen ontwerpers en opdrachten aan kunstenaars laat Philips zien dat kunst en reclame uitstekend samengaan. Eyecatchers toont onder andere werk van Louis Kalff, Mathieu Clement, Albert Hahn, Paul Schuitema en Cassandre. A.M. Cassandre (1901-1968) geldt als een van de grootste namen in affichekunst. Met zijn spoorweg- en scheepvaartaffiches wordt hij wereldberoemd. In 1931 ontwerpt hij een affiche voor Philips Miniwatt radiobuizen en twintig jaar later voor Philips televisie. Deze laatste is te zien in de expositie, evenals een verpakkingsdoosje voor radiobuizen uit de jaren ‘30.
Uit de periode na de Tweede Wereldoorlog is werk te zien van Jan Wijga, Emmerich Weninger en Willy Pot. Bijzonder zijn ook de werken van twee vrouwelijke ontwerpers die zich staande hielden in een toentertijd door mannen gedomineerde wereld, Mary Aubele en Sini Beer. Voor de expositie is dankbaar gebruik gemaakt van de collecties van o.a. Frans Wilbrink en de erven van ontwerper Mathieu Clement.