Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van mevrouw Van de Berg:
Wij hebben afgelopen week onze vijver helemaal schoongemaakt. Alles is eruit gehaald, inclusief de modder op de bodem. Alle planten heb ik weggegooid, want die zaten onder de alg. De vijverfolie hebben we helemaal afgeborsteld en er zit nieuw water in. Mijn vraag is of ik er nu alweer planten in kan zetten of dat ik daarmee moet wachten tot het voorjaar.
Antwoord:
U heeft nu eigenlijk een nieuwe vijver die vanaf start moet worden ingericht. Dit betekent dat u het beste kunt beginnen met bodemsubstraat. Dit is een lava-achtig gesteente dat bedoeld is om het bodemoppervlak te vergroten en een leefomgeving te creëren voor het bacterieleven in de vijver. Dit bodemsubstraat stimuleert de afbraak van bladresten en organisch materiaal dat op de vijverbodem terecht komt. Vaak wordt er ook een bacteriecultuur aan het water toegevoegd om het biologisch evenwicht in de vijver een boost te geven.
Een goede methode is om dit het eerste seizoen regelmatig te herhalen om de vijver zo snel mogelijk in evenwicht te krijgen. U zou vijverplanten meteen na het schoonmaken terug kunnen zetten. Echter, het groeiseizoen van deze planten is ten einde, dus ze zullen zich niet meer ontwikkelen voor de winter. Dit kan vooral bij zuurstofplanten een probleem opleveren, omdat ze niet meer kunnen aangroeien in de nieuwe vijver. Het is daarom af te raden om glanzend fonteinkruid of waterranonkel nu aan te planten. Een vijver zonder zuurstofplanten is echter ook geen goed idee, omdat er dan algengroei ontstaat.
Zuurstofplanten die u nog wel kunt aanbrengen, is gekroesde waterpest en aarvederkruid. Vooral de laatste begint aan het einde van de winter alweer te groeien. Houd daarnaast het blad uit de vijver.