Stefan Jung, oprichter en artistiek leider van Carte Blanche, maakt zich net als de andere leden van het kunstenaarscollectief op voor een verhuizing naar een nieuw onderkomen op Sectie C, te midden van creatieve ondernemingen, kunstenaars, designers en muzikanten.
EINDHOVEN - Voordat het zover is, moet er nog veel werk worden verricht in en rond de huidige stek van Carte Blanche, een voormalig schoolgebouw aan de Jan Heynslaan in Woensel. Omdat het Collectief aanmerkelijk minder ruimte tot zijn beschikking krijgt, moet het afstand doen van een flink aantal spullen. Keukengerei, elektronica, theaterattributen, theatertechniek, theaterkostuums, tuingereedschap, beeldende kunst, kantoormeubilair, muziekinstrumenten, en nog meer. Komende donderdag en vrijdag kan iedereen die interesse heeft iets van zijn gading komen uitzoeken. “Tegen een geringe vergoeding”, zegt Liesbeth Reeser, die zich de afgelopen dagen een slag in de rondte heeft gewerkt om alles zo goed mogelijk te sorteren.
Het aankomend vertrek van de Jan Heynslaan stemt Reeser eveneens droevig, maar niettemin ziet zij ook lichtpuntjes. “We zijn nu al zo vaak verhuisd, telkens naar een tijdelijke locatie. Bij Sectie C krijgen we een permanent onderkomen, bovendien vinden we daar gelijkgestemden, samenwerking kan wel eens een mooie kruisbestuiving opleveren.”
Vaste onderdelenCarte Blanche werd een kleine 25 jaar geleden opgericht. Theater, beeldend werk en poëzie in voorstellingen en workshops behoren tot de vaste onderdelen. De kunstenaars die er werken geven naast het maken van hun eigen voorstellingen ruimte aan ‘lastige’ talenten, mensen autisme en verstandelijk beperkten. Professionele acteurs brengen bijvoorbeeld samen met mensen met een beperking een toneelvoorstelling op de planken. “Sámen iets creëren, op basis van gelijkwaardigheid:, zegt Jung. “En ja, dat levert heel wat op. Veel mensen met een beperking vallen tussen wal en schip, tellen niet als volwaardig mee, en zitten in een isolement, daar willen wij ze uithalen.”
Handicaps en hindernissen zijn geen belemmering maar juist de motor om kunst te maken, zo heet het. Reeser: “Soms zie je mensen die aan een voorstelling meedoen, groeien. ‘Oh, ik kan het wél’, is zo’n reactie.” Jung: “Soms botst het, maar da’s niet erg, het is altijd inspirerend. Vaak wordt de nadruk gelegd op wat mensen niet kunnen, wij bekijken het van een andere kant, persoonlijke groei is de basis.”
Op donderdag 9 augustus en vrijdag 10 augustus worden de materialen te koop aangeboden van 16.00 tot 20:00 uur. Voor vragen: 040 2451739 of mail naar: informatie@carteblanche.nu