Natuurliefhebber Rien de Schipper neemt je deze zomer mee naar de mooiste groene plekjes van de stad, en heeft voor de lezers van Groot Eindhoven een aantal fraaie wandelingen uitgestippeld. Zo zie je in de vakantie Eindhoven nog eens op een andere manier!

We trappen af in park Meerland met een wandeling van ongeveer drie kilometer, voor iedereen goed te doen. Start en eindpunt van de wandeling is het Meerplein. Het park ligt op de grens van Eindhoven en Veldhoven, en is met verharde paden ook prima toegankelijk voor mensen met een rolstoel.

Park Meerland kreeg pas in 2010 zijn definitieve vorm. Het is een fijn stukje nieuwe en afwisselende natuur, met bossen, velden, vennen en beken, op historische grond van de vroegere vliegbasis Welschap.

Wilde planten

Het vlakke landschap van het voormalige militaire vliegveld is behoorlijk veranderd: heuvels zijn opgeworpen en waterplassen zijn uitgegraven om verschillende dieren en planten een goed thuis te geven.

Direct vallen de drie open weiden op in het midden van het park. Eén weide is een speelweide, de andere twee hebben een meer landelijk karakter. Er is een wei waar dieren grazen en één waar wilde planten uitbundig kunnen groeien.

Arboretum

Op ongeveer een derde van de wandeling komen we door het arboretum. Dat is de officiële naam van een bomen- en struikenverzameling. De oorspronkelijke aanplant uit 2011 heeft het erg zwaar te verduren gehad, omdat onder de grond een ondoordringbare leemlaag ligt, zodat de jonge boompjes niet goed kunnen wortelen. Inmiddels zijn er afwateringssloten gegraven. De bomen staan nu op een kleine verhoging en rondom elke boom is een laag compost aangebracht. Dit werk werd door vrijwilligers uitgevoerd. Aan de bomen is het succes van deze actie te zien: ze bloeien letterlijk helemaal op.

Waterval

Even na het terras van Mrs Park komen we bij de waterval. Onder de waterval ligt een grot voor vleermuizen. Die grot is bekleed met stenen, die houvast aan de vleermuizen bieden. De kant naar het onderven toe is een steile oever met een verticaal afgegraven zandhelling. Hier broedt een ijsvogeltje. De tegenoverliggende oever is een kunstmatige wand met broedgelegenheid voor oeverzwaluwen. In het afgelopen jaar zijn meer dan 100 nesten geteld. De wand wordt onderhouden door kinderen van Basisschool Startbaan samen met een groep vrijwilligers.

Gemaal

Het water van de waterval blijft stromen, omdat het steeds weer naar boven wordt gepompt door het gemaal. Een gedeelte van het water dat wordt opgevoerd door de vijzel, wordt verder de heuvel opgepompt. Hier komt het als een bron uit de grond om als een bergbeekje naar beneden te kabbelen.

Bijna aan het einde gaat de wandeling nog door een oud bosperceel, beplant met Douglassparren. Hier staan ook rododendrons. Er is een open plek die wat licht brengt in het donkere bos. De zogenaamde natte weide is het dieperliggende stuk waar de beek in uitmondt, voordat hij met de vijzel weer omhoog wordt gepompt. Hier groeien planten die graag onder natte omstandigheden leven. Hopelijk een thuis voor de zonnedauw en rietorchis.

KADER

Komende weken neemt Rien je mee op een aantal wandelingen in en om Eindhoven. Alle windstreken van de stad komen aan de beurt. De wandelingen zijn verschillend van lengte, van kort (3 km) tot best wel een stevige wandeling van 12 km. Je kunt de routes vinden in de IVN Natuur App. Voor de tocht van deze week, scan de QR-code voor de route en interessante informatie voor onderweg.