Afgelopen maandag vond in het Parktheater de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Eindhoven plaats. Naast een korte toespraak van burgemeester Jeroen Dijsselbloem konden alle aanwezigen genieten van de cabaretvoorstelling ‘Brabantse nachten zijn lang’ van Margot Ros en vervolgens van een nazit met drankjes en hapjes. Groot Eindhoven was erbij.

Door Dorothée Foole

Van 19.00 tot 20.00 uur konden genodigden en inwoners van Eindhoven die via loting een kaartje voor deze avond hadden bemachtigd, alvast genieten van een kopje koffie of thee met een lekker chocolaatje of macaron koekje. Om 20.00 uur werd iedereen verzocht plaats te nemen in de Hertog Jan zaal. Waar even later een ontspannen burgemeester Dijsselbloem een korte toespraak hield, waarin hij benadrukte dat ‘het goed gaat met onze stad’. Hij prees het belang van eigen initiatieven maar ook ‘Hoe houden we de boel bij elkaar’? Om een interactie met de aanwezigen te krijgen, gooide Dijsselbloem een zogenaamde gooi-microfoon in de zaal. Dat zorgde voor wat hilariteit want de eerste worp belandde niet in iemands handen maar ketste af waardoor de microfoon het begaf. Gelukkig kon het euvel snel worden opgelost.

Op de vraag wat de aanwezigen in de zaal in 2024 voor Eindhoven wensten, werd divers gereageerd. ‘Ruimte om te wonen voor jongeren, meer verdraagzaamheid en respect, ‘n veilige stad, gratis reizen met de bus en Eindhoven de gekste!’

Fulltime vrijwilligster

Van de 700 kaarten die de gemeente voor deze avond gratis beschikbaar stelde, maakten veel mensen gebruik die in hun dagelijks leven als vrijwilliger in hun buurt actief zijn. Groot Eindhoven sprak met een aantal van hen die hun vrije tijd inzetten in het stadsdeel Woensel. Zoals het echtpaar Martine (70) en Dannie (70) Beijk. “Mijn man zegt weleens ik ben met een fulltime vrijwilligster getrouwd”, lacht Martine. “En misschien klopt dat ook wel, want ik zet me al zo’n 55 jaar in voor allerlei zaken, waaronder zo’n 38 jaar voor de scouting op zowel lokaal als landelijk niveau. Maar ook in Blixembosch bij Den Eerbrand, bij de wijkvereniging en ook de Zonnebloem.”

Echtgenoot Dannie kan natuurlijk niet achterblijven bij zo’n actieve vrouw. Hij is voorzitter van zowel Stichting de Hoeksteen als de Schaakvereniging in zijn wijk. “Ja, en ook de Kankerbestrijding en het Rode Kruis, kunnen op mij rekenen!”

Gezellige stad

Henk van de Ven (79) vertelt een van de laatste te zijn die bij Philips op zijn zestigste met pensioen mocht. “Vanaf mijn pensionering is ook voor mij het vrijwilligerswerk iets wat ik met veel plezier doe. Zo ben ik 15 jaar lid van het Bewoners Platform Woensel Noord, voorzitter van het Senioren Platform Woensel en betrokken bij de bewonersorganisatie Woenselse Heide.”

Ook Mieke Voll (68), een geboren en getogen Eindhovense, past prima bij dit gezelschap. “Ik ben ongeveer 16 uur per week in Woenselse Heide actief. Onder meer als coördinator van het Buurt Preventie Team. Onze wijk telt 2.200 huishoudens en ik vind het belangrijk om er voor elkaar te zijn, om verbinding te zoeken.”

Eric v.d. Sluis (68) is de ‘Benjamin’ in dit gezelschap\. Hij woont pas 7 jaar in Eindhoven. “Ik kende de stad al wel via vrienden. Eindhoven is een gezellige stad en sinds ik hier woon ben ik betrokken bij de Buurtpreventie in Woenselse Heide.”

Ook Joke Verkooijen (81) haakt aan bij dit vrijwilligersgezelschap, waarvan sommigen via de buurtcoördinator van de gemeente Eindhoven kaartjes voor deze avond hebben gekregen. Joke zet zich als teamlid van het Leefbaarheidsteam Eckart/Luytelaer in voor het Seniorenplatform Woensel Noord. Ze is een geboren en getogen Eindhovense en woont sinds 1966 in het stadsdeel Woensel.

Staande ovatie

Voor al deze vrijwilligers betekent deze nieuwjaarsbijeenkomst niet alleen een leuk uitje. “Zonder een afspraak te maken kunnen we hier met de burgemeester of wethouder spreken en dat is heel handig, want zo omzeil je heel wat bureaucratie.”

En inderdaad, later op de avond zijn enkele vrijwilligers later op de avond gepassioneerd in gesprek met hun burgervader. Maar dat was nadat Esra Altmis en Leyla Kalender op het podium van de Hertog Jan zaal vertelden over de door hen opgerichte stichting Ik Wil, en aansluitend Margot Ros met haar programma een enthousiast publiek wist te vermaken. De cabaretière vertelt op haar eigen humoristische wijze dat ze in Eindhoven geboren en opgegroeid is. “In Gestel en om precies te zijn in de Bennekel.” Vervolgens wisselt ze de inmiddels aangeleerde ’harde G’, soepeltjes af met de ons zo vertrouwde variant. Ros is beslist geen spatjesmadam en vertrouwt het publiek toe dat ze een bezoek aan Eindhoven nog steeds voelt als thuiskomen.

Ze sloot haar optreden af met de meezinger Brabant van Guus Meeuwis, een goede keuze want haar sketches en deze uitsmijter leverde haar een groot applaus en staande ovatie op.

Vrolijke gezichten

Tijdens de nazit werden alle gasten getrakteerd op een glas wijn, bier of limonade naar keuze, op de tafeltjes stonden gezonde snacks zoals snoeptomaatjes en komkommerstaafjes. Mensen verdrongen zich rond onze burgervader, want iedereen wilde wel even met ‘onze Jeroen’ praten. Kortom het was een geslaagde avond waar alleen maar vrolijke gezichten te zien waren. Dat gold ook voor Ilse Wetzel. Tijdens haar werkzame leven werkte Ilse voor het Eindhovens Dagblad waarvoor zij de mode op de voet volgde, de krant op scholen promootte en als lezersredacteur actief was. Ilse: “Vooral het interactieve deel tijdens de toespraak van de burgemeester vond ik bijzonder. Ik heb een foto gemaakt van de gooi-microfoon en op facebook geplaatst. Op deze manier stelde hij zich niet als burgemeester centraal maar de Eindhovenaren. Hij betrekt ons mensen erbij. Heel bewonderingswaardig!”