Theatergroep BLUV speelt, onder leiding van de Bossche regisseur Harold Schraven, in het bevrijdingsjaar de muzikale theatervoorstelling Oorlogstuig. Het stuk verhaalt over Roosje Glaser, die als Joodse danslerares de Tweede Wereldoorlog overleefde. Voor de voorstelling in Eindhoven, 22 september op het Lichtplein, zocht TG BLUV de samenwerking met Stichting Veteranen Brabant Zuid Oost.

EINDHOVEN - Hoewel Roosje werd geboren in Duitsland en lang in ‘s-Hertogenbosch woonde, speelde Eindhoven een grote rol in haar jeugd en volwassen leven. Roosje groeide er deels op, woonde er samen met haar grote liefde Wim, en ze runde er haar dansschool.

Ook had zij dansscholen in Den Bosch en in Tilburg, en het bijzondere is dat TG BLUV in al deze plaatsen de voorstelling speelt. De geëmancipeerde Roosje Glaser (gespeeld door de Lieropse Sanne Maas) boekt in de tijd van de Tweede Wereldoorlog succes als danslerares, tot haar man Leo haar verraadt. Ze komt terecht in concentratiekampen, waar ze probeert te overleven door onder andere dansles te geven aan de officieren.

Het blijven vertellen van oorlogsverhalen is noodzakelijk, ook anno 2019. Met die insteek begon Theatergroep BLUV aan dit toneelstuk: niet alleen maar samen spelen, zingen en dansen, maar ook een steentje bijdragen aan een toekomst van verdraagzaamheid en wederzijds respect. Om ook jongeren te betrekken, heeft BLUV een educatief pakket ontwikkeld: Veteraan voor de klas. Daarvoor is de samenwerking met Stichting Veteranen Brabant Zuid Oost gezocht. De stichting stelde ook spullen beschikbaar, die worden gebruikt in de voorstelling.

Oorlogstuig is een verhaal over liefde, klein geluk, moed en overleven in tijden van oorlog. Hoe Roosje de oorlog doorstond en zich ondanks diepe ellende toch mens kon blijven voelen. Maas: “De situatie tijdens de Tweede Wereldoorlog moet zo extreem en bizar zijn geweest, dat het bijna onmogelijk is om te beseffen wat er is gebeurd. Ik denk dat ik ver zou gaan om te overleven. In oorlogstijd lijkt elke keuze die je maakt consequenties te hebben: het is vaak kiezen tussen leven en dood. De keuzes die Roosje maakt om te blijven verbinden en de ellende even te vergeten door middel van zang en dans, vind ik heel bijzonder en krachtig.”

De theatergroep maakt de keuzes die Roosje en de andere personages maakten inzichtelijk en stelt vervolgens de vraag aan het publiek: “Wat zou jij doen in zo’n situatie?” En: “Hoe sta jij tegenover vraagstukken als vluchtelingenproblematiek, racisme enzovoorts?” Het stuk is op zondag 22 september om 20.00 uur te zien op het Lichtplein in Eindhoven. Kaarten à 16 euro zijn online verkrijgbaar:

www.tgbluv.nl