Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van mevrouw Kelly:

Ik vond een vreemd ding op het blad van mijn azalea. Het is een witte, schelpachtige vorm, die vast zit aan het blad en lijkt wel op een cocon. Wat is het en kan het kwaad?

Antwoord:In mei kunt u de oortjesziekte op uw azalea aantreffen. Dit is een schimmelziekte die zorgt voor een vergroeiing van het blad. Het lijkt op een oortje, vandaar de naam. De veroorzaker is een schimmel, die specifiek voorkomt op de Kapanse azalea en bosbessen. De schimmel met de mooie naam vossenbesbladgast (Exobasidium vaccinii) zorgt ervoor dat er een gal op het blad ontstaat. Een gal is een vergroeiing van een plant veroorzaakt door een ander organisme. Er bestaan honderden verschillende soorten plantengallen, elk veroorzaakt door een specifieke parasiet. Gallen komen niet alleen voor op het blad, maar ook op bloemen, stengels en zelfs wortels. De veroorzaker kan een virus, insect of schimmel zijn. Zo zijn van de eik alleen al 80 verschillende gallen bekend. Bekend zijn de kogelvormige galappels op het blad van de eikengalwesp.

Veel gallen worden veroorzaakt door bladwespen of bladmuggen. Deze insecten leggen een eitje in de plant en veroorzaken hierdoor een gal. De larf van deze insecten leeft in de gal en heeft zo een goed beschermde kraamkamer. Aan het einde van de ontwikkeling kruipt het volwassen insect uit de gal. De gallen van schimmels hebben een andere functie en dienen waarschijnlijk als sporendrager. De vossenbesbladgast is een relatief onschuldige aandoening voor uw azalea. Wilt u de aantasting van uw struik beperken, dan haalt u alle bladeren met een gal weg uit de struik. Doe dit wel voordat de witte sporen vrijkomen om de besmetting van nieuwe bladeren te voorkomen.

Heeft u ook een tuinvraag voor Jeroen Soontiëns? Mail dan naar: info@tuincentrumsoontiens.nl (o.v.v. Groot Eindhoven).

tuincentrumsoontiens.nl