Als volgende maand de eerste amfibieën in een van de vele poelen en vennen die de stad kent, actief worden gaat het bij de waarnemers van Poelenwerkgroep Eindhoven ook kriebelen. ‘Bewapend’ met zaklamp en schepnet gaan ze op stap om de diverse soorten nauwkeurig in kaart te brengen. Voor wie eens mee wil doen, staat er op maandag 20 januari een voorlichtingsavond op het programma.
Eindhoven kent een robuuste groenstructuur met daarin meer dan honderdvijftig poelen. Deze poelen liggen vooral aan de rand van de stad. In het voorjaar worden ze gebruikt als voortplantingswater door 10 verschillende soorten amfibieën.
Om te volgen welke amfibieën gebruik maken van de poelen is Poelenwerkgroep Eindhoven in heel Eindhoven actief. In de periode van februari tot juli gaan kleine groepjes op stap gaan om gegevens te verzamelen. Elke poel wordt vier maal per jaar bezocht. Dit gebeurt meestal ’s avonds in het donker, dan zijn de meeste amfibiesoorten actief.
Waardevolle data
De kennis over verspreiding geeft waardevolle informatie over hoe het met de verschillende soorten gaat. Dat telt voor de ‘gewone’ Eindhovense soorten zoals bruine kikker en gewone pad, maar ook voor ‘minder gewone’ zoals de alpenwatersalamander. Met de waardevolle data kunnen beheerders gepaste maatregelen nemen om de natuur nog beter te beschermen
Dicht bij huis
Voor komend voorjaar is Poelenwerkgroep Eindhoven op zoek naar mensen die hieraan mee willen werken. Dicht bij huis, samen met ervaren poelenwerkgroepers kun je kennis te maken met verschillende soorten amfibieën en hun leefwijze. Tijdens de poelenwerkgroep-avonden leren deelnemers al doende de flora en fauna beter kennen. ”Een doorgewinterde natuurkenner hoef je niet te zijn; enthousiasme en betrokkenheid zijn belangrijker!”
Meer weten of deelnemen aan de informatie-avond? Stuur dan een bericht naar: