Huub Jacobs (72) is een geboren en getogen Eindhovenaar, maar voelt zich net als zijn voorouders een echte Gestelnaar, het stadsdeel waar hij is geboren en nog steeds woont. De interesse voor de stad in al zijn facetten, vroeger en nu, is iets wat hem extra boeit. “Daar vertel ik graag over en besteed er bijna al mijn vrije tijd aan.”
EINDHOVEN - De familiehistorie via zijn vaders kant vermeldt dat Huubs overgrootvader nog ruim voor de annexatie met Eindhoven in 1920, als slager gevestigd was op de Hoogstraat in het toenmalige zelfstandige dorp Gestel. Huub wordt geboren als oudste in een gezin van zes kinderen.
“Na mijn lagere school heb ik het gymnasium gevolgd eerst op het Augustinianum en vervolgens op het GLE waar ik ook mijn diploma heb behaald. Ik denk dat deze opleiding tevens een bakermat is geweest voor mijn belangstelling voor geschiedenis. Na mijn eindexamen heb ik de dienstplicht vervuld en in 1969 ben ik bij Philips in dienst getreden. Op mijn 57ste kon ik gebruikmaken van de zogenaamde VUT regeling en ging ik met pensioen.”
Vakantie“Opeens had ik iedere dag vakantie. Ik fietste veel, maar was daar na een tijdje klaar mee. Ik wilde weer iets om handen hebben en meldde me als vrijwilliger bij het Regionaal Historisch Centrum. Gedurende vier jaar heb ik daar eens per week het bevolkingsregister gedigitaliseerd. Om oude teksten te kunnen lezen, verdiepte ik me in paleografie. Uiteindelijk stopte ik omdat het oersaai werk was.”
Tijdens de open dagen in 2008 bezocht Huub de Stichting Eindhoven in Beeld. “De geschiedenis van Eindhoven via beeld en geluid vast te leggen en uit te dragen, sprak me aan.” Sinds 2009 was hij daar bestuurslid, van 2010 tot en met 2016 secretaris en sinds 2016 vicevoorzitter. Op verzoek vertelt Huub over de geschiedenis van Eindhoven en is hij coördinator van de expogroep. Kortom: Eindhoven in Beeld beheerst zo’n beetje zijn hele leven. “Ik ben bevangen door het virus dat alle vrijwilligers hier met elkaar verbindt.”