Het Pareltje uit het archief van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe) staat ditmaal toepasselijk in het teken van Bevrijdingsdag. 5 mei is een nationale feestdag waarop de vrijheid wordt gevierd. Al blijft 18 september voor Eindhoven ook een speciale datum.
Op 5 mei 1945 ontbood de Canadese generaal Charles Foulkes de Duitse opperbevelhebber Johannes Blaskowitz naar Hotel De Wereld in Wageningen om daar in het bijzijn van prins Bernhard (commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten) de uitwerking van de capitulatie van de Duitse troepen in Nederland te bespreken. Het betekende voor Nederland formeel het einde van de Tweede Wereldoorlog.
In Eindhoven kon men al eerder aan de vrijheid ruiken. 18 september is een datum die in onze stad een speciale plek heeft. Op 18 september 1944 trokken de geallieerde legers Eindhoven binnen en bevrijdden zo een van de eerste steden in Nederland van de Duitse bezetting. Vanuit het noorden kwam het Amerikaanse leger en vanuit het zuiden de Engelsen; het Britse Tweede Leger, met onder andere de Irish Guards. De Amerikanen ontmoetten de Britten in het centrum van de stad. Als enige stad in Nederland gedenkt Eindhoven sinds 1945 ononderbroken elk jaar dit heugelijke feit. De festiviteiten rondom de herdenking staan sinds de 60ste viering meer in het teken van bezinning over de waarde van vrijheid en democratie voor onze samenleving.
De bevrijding maakte in de stad -begrijpelijk- veel los. Leerlingen van het Catharinalyceum maakten in de jaren na de bevrijding onder leiding van docent en kunstenaar Karel Vermeeren tekeningen waarin ze hun gevoelens en herinneringen prijsgaven op papier. Zo ook Lenny Kersemakers uit klas L2D. Lenny maakte rond 1947 een impressie van de bevrijdingsoptocht, 18 september 1944. Op een kar die op de tekening is te zien, staat de tekst: Weg met Hitler, die mof.