De scholen zijn weer begonnen… deze slagzin van Veilig Verkeer Nederland is na jarenlange campagnes stevig verankerd in ons bewustzijn. De boodschap roept iedere weggebruiker op extra alert te zijn, zodat schoolgaande kinderen veilig op hun bestemming arriveren. Wat minder bekend is, is dat de Eindhovense verkeerspolitie in 1950 begon met initiatieven om het aantal ongevallen met kinderen drastisch te verminderen.
En dat was hard nodig, want al het goederenverkeer in het zuidelijke knooppunt Eindhoven verliep destijds nog volledig over drukke radiaalwegen zoals de Heezerweg, Strijpsestraat en Tongelresestraat. Veel scholen lagen aan deze wegen, terwijl verkeerslichten, signaleringen en oversteekplaatsen nog schaars waren.
Het is opvallend dat het aantal gewonden en doden in 1950 vele malen hoger was dan nu, terwijl het aantal verkeersbewegingen sindsdien in hoeveelheid geëxplodeerd is.
Primeur voor Nederland
Op 22 oktober 1954 opende burgemeester Kolfschoten een nieuwe verkeersveiligheidsactie op de Leenderweg, speciaal gericht op 800 schoolkinderen en hun leerkrachten. De actie werd ingeluid met een optocht van kinderen die pamfletten uitdeelden aan voorbijgangers.
Als primeur voor Nederland werden door DAF gesponsorde poppen geplaatst langs de Leenderweg. Deze poppen werden door de leerkrachten bij het begin en einde van de schooldag aan beide zijden van de oversteekplaatsen neergezet. Ook de lokale winkeliers sloten zich aan bij deze actie door een etalagewedstrijd te organiseren, waarin verkeersborden centraal stonden.
Eindhovense oorsprong
Hoewel deze proef in Eindhoven succesvol was en automobilisten bij het zien van de poppen hun snelheid aanzienlijk verminderden, werd het initiatief niet door andere steden overgenomen. Toch hebben de landelijke campagnes en uniformiteit in verkeersveiligheid, zoals we die nu kennen, deels hun oorsprong te danken aan de creativiteit van de Eindhovense verkeerspolitie van ruim een halve eeuw geleden.
Deze rubriek is verzorgd door het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe) die voor Groot Eindhoven regelmatig een duik neemt in het archief om daar mooie pareltjes op te vissen.