Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van mevrouw De Rooij:
Al drie jaar heb ik een passiebloem in mijn tuin staan, die niet bloeit. Deze is opgekweekt uit een pakje zaad, staat tegen een muur op het oosten, groeit fantastisch, maar bloeit niet. Wat is daarvan de oorzaak?
Antwoord:
Passiflora caerulea is de naam van de blauwe passiebloem, die het meeste wordt verkocht. Het is een klimplant met een tot de verbeelding sprekende bloem en wordt daarom veel aangeplant in de tuin. De planten worden op een kwekerij door stek vermeerderd, maar het is ook mogelijk om de plant te zaaien. Er bestaan tientallen soorten passiebloemen met de meest prachtige bloemen. Echter, de meeste van deze soorten zijn tropisch en verdragen geen vorst. U kunt ze dan alleen als potplant houden en binnen laten overwinteren. Alleen de blauwe passiebloem en de witte variëteit hiervan, P. ‘Constant Elliott’ zijn betrouwbaar winterhard. Aan deze soorten verschijnen ook de oranje eivormige vruchten. Ze zijn eetbaar wanneer ze rijp zijn, maar echt lekker zijn ze niet. De passiebloem is semi-wintergroen: het blad blijft gedurende de winter lang aan de plant zitten en valt pas heel laat of zelfs helemaal niet af. Hoe beschutter de standplaats, hoe meer blad er aan de plant blijft. Voor de bloei geldt hetzelfde: hoe zonniger en warmer de standplaats, des te meer bloemen zullen verschijnen. In de schaduw krijgt de passiebloem helemaal geen bloemen.
Uw zaailingen zullen ongetwijfeld goed groeien. Dit is nooit een probleem bij de passiebloem. Het ontbreken van bloemen kan te maken hebben met de hoeveelheid zon. Staan de planten wel heel zonnig, dan denk ik dat u ook nog geduldig moet zijn. Jonge planten dragen nog niet meteen bloem.
Heeft u ook een tuinvraag voor Jeroen Soontiëns? Mail dan naar: info@tuincentrumsoontiens.nl (o.v.v. Groot Eindhoven).
www.tuincentrumsoontiens.nl