In Winkelcentrum WoensXL is de gebakkraam van Bierens-De Wit op de kop af 40 jaar een begrip. Tot het einde van het jaar zijn Henny en Piet de Wit er weer dagelijks te vinden met hun wagen vol lekkernijen.

EINDHOVEN - Het runnen van een gebakkraam is een zwaar bestaan, er moet hard gewerkt worden. Voor Henny en Piet is het geen bezwaar. “We komen op zoveel verschillende plekken, er valt altijd wat te beleven. “Oliebollenbakken zit in de familie”, zegt Henny, “het gaat generaties terug.”

In Eindhoven spelen Henny en Piet een thuiswedstrijd. Als het werk is gedaan, dan gaan ze samen lekker naar huis, in Acht. Hoe anders is dat in de zomer, als het echtpaar met de oliebollenkraam te vinden is op kermissen door heel het land. “In de lente beginnen we in Groningen, en zakken langzaam af naar het zuiden. En dat is in sommige gevallen wel even wennen, zoals in het Groningse Zoutkamp bijvoorbeeld. “Mooi!”zeiden de mensen die onze kraam voorbij liepen. “Nou, bedankt”, was onze reactie. “Bleek het nét even anders te liggen. Het was niet mooi, maar ‘moi’, de Groningse variant van ‘goede dag’. Trouwens, wat ze zeggen over de stugheid van noorderlingen is waar, maar als je ze eenmaal leert kennen, zijn het fijne, warme mensen.”

Maar er zijn meer regionale verschillen. In de Achterhoek heet een oliebol in de volksmond een ‘witte’. En in Zaandam hebben de klanten een sterke voorkeur voor amandelbollen met spijs en gemberbollen. “Bovendien is de jeugd daar heel beleefd”, zo is Henny opgevallen. Dat is in thuisstad Eindhoven vaak wel anders. “Zijn ze al wérm?”, heet het vaak. “Ze hebben geeneens tijd om af te koelen”, luidt het antwoord steevast.Een veel voorkomend misverstand is dat mensen een oliebol bestellen, maar eigenlijk een krentenbol bedoelen. “Als je bij de bakker een brood bestelt, zitten daar toch ook geen krenten in”, luidt dan de snedige reactie van Henny. “Maar wel alles met een lach hé. Ik zou het werk in de kraam niet willen missen. Met pensioen? Ik moet er niet aan denken, het liefst ga ik tot mijn tachtigste door.”

AssortimentHet assortiment van de kraam van Henny en Piet is uitgebreid, van slagroomsoezen tot berlinerbollen. Maar de oliebol en krentenbol zijn ver uit favoriet. Het geheim van een goed beslag? “Het moet vooral smeuïg, luchtig en bovenal vers zijn”, weet Piet uit jarenlange ervaring. Met een oliebol kun je veel kanten op, zo blijkt. “Het laat zich goed combineren met iets anders. Zo valt de ham-kaas-oliebol bij veel mensen in de smaak, maar we zijn en blijven traditioneel.” In al die jaren hebben Henny en Piet heel wat klanten zien komen en gaan. De laatste jaren hebben ook mensen met een immigratie-achtergrond de oer-Hollandse lekkernij ontdekt. “Mooi toch, want wie houdt er nu niet van een oliebol?”

De kraam van Piet en Henny is te vinden tegenover supermarkt Lidl.