Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van de heer Van Amerongen:De afgelopen weken heb ik genoten van weiden vol met pinksterbloemen. Het lijkt een heel goed jaar voor deze bloemen, want ik heb er nog nooit zoveel gezien. Kunt u mij vertellen waarom de pinksterbloem zo heet? Met Pinksteren is hij altijd al uitgebloeid.

Antwoord:De pinksterbloem is een echte lentebode. Zodra het weer enkele dagen zacht is, zie je de lichtroze bloempjes al hier en daar opduiken. De hoofdbloei is vanaf half maart tot eind mei, afhankelijk van de temperatuur. Daarna leeft deze vaste plant onopvallend verder in de vorm van een bladrozet tussen het gras. De plant groeit in bermen, weiden, loofbossen en langs waterkanten, waar de grond vochtig is. Wanneer de grond sterk wordt bemest, wordt de pinksterbloem verdrongen door grassen. De plant is favoriet bij het oranjetipje, een dagvlinder die er zijn eitjes op legt. De rupsen eten de zaaddozen.

De naam van de pinksterbloem is inderdaad opmerkelijk. De bloeitijd van deze bloemen valt nauwelijks samen met Pinksteren, hooguit aan het einde van de bloei. De start van de bloei valt in ieder geval nooit samen met de Pinksterdagen en het ligt dan ook niet voor de hand om een plant die al weken in bloei staat hiernaar te vernoemen.

Een andere uitleg voor de naamgeving is dat de bloei samenvalt met de weidegang van de pinken, de eenjarige koeien. Deze verklaring sluit mooi aan bij de betekenis van de Latijnse naam van de pinksterbloem, Cardamine pratensis. Pratensis betekent ‘in weiden groeiend’. Het is hoe dan ook een fraaie bloem, die ook in de tuin geplant kan worden. De beste plek is dan in de oeverrand van de vijver, waar het vochtig genoeg is.

Heeft u ook een tuinvraag voor Jeroen Soontiëns? Mail dan naar: info@tuincentrumsoontiens.nl (o.v.v. Groot Eindhoven). Zie ook: www.tuincentrumsoontiens.nl