Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van mevrouw Bakker:

In onze tuin staat een pruimenboom, die in de loop van de jaren fors is uitgegroeid. Mijn man heeft de boom nog nooit gesnoeid, omdat hij niet weet hoe eraan te beginnen. Maar nu wordt hij toch wel erg groot en verwilderd. Hoe pakken we dit karwei aan?

Antwoord:

Een pruimenboom is een fruitboom die niet veel gesnoeid hoeft te worden. Heeft u hem zelf geplant, dan had u de boom het beste toen kunnen snoeien om een goede uitgangsvorm te hebben. Nu is het snoeien een stuk lastiger, maar met een aantal richtlijnen zeker wel te doen. De pruim behoort tot de steenvruchten: vruchtdragende bomen met een harde zaadhuls als kern. Andere bekende steenvruchten zijn kers, abrikoos, perzik en amandel. Een pruim verdraagt snoei niet altijd even goed en is bovendien gevoelig voor aantasting door ziekteverwekkers, zoals loodglansschimmel en bacteriekanker, die de snoeiwond kunnen binnendringen. Infectie kunt u voorkomen door in de juiste tijd te snoeien, dus niet in de winterperiode, maar vlak voor de bloei in april of na de pluk tot half september.

De snoei is erop gericht om een open luchtige kroon te krijgen met gesteltakken die niet te steil omhoog groeien. Hoe horizontaler de tak groeit, des te meer bloesemknoppen er gevormd zullen worden. Kijk dus goed welke gesteltakken samen een mooie kroon kunnen vormen en snoei de rest weg. Slechtgroeiende takken of takken met een aantasting worden tot op het gezonde hout teruggeknipt. Op de stam kan wildschot ontstaan. Dit zijn vaak steil omhoog groeiende takken van de onderstam, een wilde pruim. Knip deze wilde takken helemaal weg. Als de kroon eenmaal mooi is gevormd, is er maar weinig snoei nodig om de boom in stand te houden.

Heeft u ook een tuinvraag voor Jeroen Soontiëns? Mail dan naar: info@tuincentrumsoontiens.nl (o.v.v. Groot Eindhoven).

www.tuincentrumsoontiens.nl