“Het beste cadeau dat je van je partner kunt krijgen, is een reanimatiecursus”, zei de directeur van de Nederlandse Hartstichting. De ervaring leert namelijk dat 70% van de hartaanvallen plaatsvindt in de huiselijke omgeving. Die kwam bij mij binnen.

Ik heb in mijn functie als wethouder regelmatig rampen- en crisisoefeningen. We trainen als bestuurder calamiteiten zoals een grote brand, een aanslag of een andere gebeurtenis dat voor grote onrust in de stad kan zorgen. Maar het klopt dat ik eigenlijk geen idee heb hoe eerste zorg te verlenen in crisissituaties.

Dat besefte ik me toen ik afgelopen weekend was uitgenodigd om in het Philips-stadion de reanimatiecursussen te bezoeken. Het doel van de Nederlandse Hartstichting is om van Eindhoven een 6-Minutenzone te maken. Een 6-Minutenzone betekent dat in onze dagelijkse leefomgeving een ‘burgerhulpverlener” aanwezig is die bij een hartstilstand de eerste en juiste handelingen binnen 6 minuten kan verrichten. Een getrainde partner, een buurtbewoner of een voorbijganger is namelijk vaak sneller bij een persoon met een hartstilstand dan een professionele hulpverlener. Een goede eerste behandeling vergroot de kans op overleven aanzienlijk.

Afgelopen weekend hebben maar liefst 1.000 mensen uit Eindhoven en omgeving deze cursus gevolgd. Het was een bonte gezelschap van jong en oud en van mensen met verschillende achtergronden. Wat ze bindt is dat ze zich verantwoordelijk voelen voor de medemens en dat ze op cruciale momenten het verschil willen maken tussen leven en dood. In 2016 stonden we in de top 5 van gemeenten met de meeste nieuwe burgerhulpverleners. Om trots op te zijn.

Met deze 1.000 nieuwe cursisten zetten we weer een forse stap in de goede richting om van onze stad een 6-Minutenzone te maken. We zijn er nog niet, dus meld je aan om mensenlevens, misschien wel die van je partner of buurman, te redden. Het bezoek aan de reanimatiecursus heeft mij de ogen geopend. Ik ga in ieder geval de reanimatiecursus volgen.