De afvalberg kleiner maken. Dat is een primair doel van de vijf Repair Cafés die Eindhoven rijk is. In Blixembosch, aan de Ouverture, is het devies ‘klaar terwijl u wacht’. Van fiets tot koffiezetapparaat en veel daartussen: ze draaien er hun hand donderdags niet voor om. Onlangs was er de duizendste reparatie die door de vrijwilligers gefikst werd in drie jaar tijd. “Een naaimachine van vijftig jaar oud weer aan de praat krijgen: die mevrouw was ons zo dankbaar.”

EINDHOVEN - “Alles wat je naar binnen kunt dragen, daar kunnen we naar kijken”, zegt Annemarie van de Ven (59) opgewekt. Hier werken ze zogezegd met de schroevendraaier en de naald om zaken een tweede kans te gunnen. Een poule van vijftien personen zet hun deskundigheid in op velerlei gebied. In Nederland zijn er bijkans 300 van deze cafés. En nee, ze stoten de professionele reparateur geen brood uit de mond, zegt Frans van de Pavoordt (68) al vlot. “Als je met een defect apparaat naar de dealer gaat, met een Senseo bijvoorbeeld, raden ze gewoon een nieuwe aan om te kopen. Terwijl het voor een paar cent gemaakt kan worden. De afvalberg wordt zo een stuk kleiner. Je bent eerder een concurrent van de handel, omdat hier ingezet wordt op duurzaamheid.” Trouwe bezoeker Sven van den Heuvel (24) bood het duizendste reparatiestuk aan. “Hij is er altijd bij hier”, zegt Van de Pavoordt. “Hij is geobsedeerd door cijfers. ‘Hoeveel dingen zijn er al gemaakt?’, vraagt hij altijd. Een mooi moment voor hem toen het cijfer daadwerkelijk 1000 viel.”

Spelregels

In de drie jaar dat het Repair Café hier bestaat, Eindhoven telt er vijf, weten de mensen de vrijwilligers goed te vinden. Er zijn een paar spelregels: je wacht bijvoorbeeld terwijl er gemaakt wordt. “Dan kunnen we aan de hand van wat er gerepareerd wordt de eventuele kosten van het vervangend materiaal doornemen. Of dat je het de volgende keer zelf kunt doen, nu je het gezien hebt hoe het werkt.” Na afloop van de reparatie mag je een bedrag doneren in de fooienpot. Ook als de reparatie niet is gelukt. “Dat gebeurt ook. Soms krijgen we een kledingstuk dat echt niet meer te repareren valt. Waar de gaten spontaan in zijn gevallen”, zegt Annelies van Kruijsdijk (62). “Daar zit dan een emotionele waarde aan voor de bezitter. Dat is dan best lastig om die persoon van te overtuigen.” Dick Hanenburg neemt soms het werk mee naar huis. “Ik repareer bijvoorbeeld ook klokken. Die kan ik beter niet uitstallen naast een stofzuiger die tegelijkertijd gerepareerd wordt.”

Voor de openingstijdens en locaties van de verschillende Eindhovense Repair Cafés:

repaircafeeindhoven.nl