Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van mevrouw Baken.

Sinds een paar jaar hebben we een vijver met waterlelies en groene ‘sprieten’. In het begin mooi allemaal, maar de sprieten overwoekeren alles en zijn zo hoog geworden dat we geen uitzicht meer hebben op het terrasje achter de vijver. Wat is het alternatief? Alles eruit halen en iets beters ervoor in de plaats?

Antwoord

Wanneer een vijver enkele jaren oud is, is de plantengroei van de oeverplanten vaak uitbundig. U dient daarom jaarlijks de snelst groeiende planten gedeeltelijk te verwijderen om dichtgroeien te voorkomen. Is de oever eenmaal dichtgegroeid, dan blijft alleen de rigoureuze aanpak over: de vijver helemaal leegmaken en opnieuw opbouwen.

Met de sprieten bedoelt u waarschijnlijk lisdodde. Dit is inderdaad een plant die zich met wortelstokken fors kan uitbreiden en zeker twee meter hoog kan worden. Ik raad u aan om, als u de vijver eenmaal heeft leeggemaakt, deze plant niet opnieuw erin te zetten. Lisdodde is samen met riet, de enige plant die een vijverfolie kan beschadigen. De ondergrondse uitlopers zijn scherp gepunt en zo groeikrachtig dat ze door de folie heen kunnen groeien. Bij het leeghalen van de oeverrand moet u hierop bedacht zijn, om de vijverfolie niet verder kapot te trekken als er een wortel doorheen gegroeid is.

Een alternatief voor lisdodde met vergelijkbaar blad is egelskop, een oeverplant van zo’n 1,5 meter hoog met stekelige bolvormige vruchten aan de stengels. Minder hoog zijn verschillende lissen (Iris) met gele, blauwe of witte bloem. Ook een fraaie oeverplant is japanse holpijp, die bovendien wintergroen is. Een van deze soorten gecombineerd met enkele bloeiende soorten, zoals dotterbloem, waterweegbree en waterdrieblad, geeft vaak al een heel aardig eindbeeld.

Heeft u ook een tuinvraag? Stuur dan een mailtje naar: info@tuincentrumsoontiens.nl (o.v.v. Groot Eindhoven)

www.tuincentrumsoontiens.nl