“Samen de toekomst van Eindhoven inkleuren.” Dat was de belangrijkste boodschap van burgemeester Jeroen Dijsselbloem tijdens de nieuwjaarsreceptie in het Parktheater, waar het met zo’n duizend bezoekers gezellig druk was.

Door Dorothée Foole

Zoals van goede gastheren verwacht mag worden, stonden burgemeester Jeroen Dijsselbloem en ‘zijn’ wethouders boven aan de trap om alle bezoekers persoonlijk te verwelkomen. Er was een kopje koffie of thee voor iedereen en om stip 19.45u zat iedereen in de grote zaal en betrad onze eerste burger het podium. Voordat hij een kleine terugblik op het jaar maakte, kreeg hij de lachers op zijn hand toen hij vroeg of er mensen in de zaal zaten met de naam Jansen. “Wilt u uw hand opsteken?” Toen hij uitlegde waarom hij deze vraag stelde werden er vingers opgestoken. Wat was het geval? In zijn hand had de burgemeester een oranje ING bankpasje. “Dit pasje is zojuist gevonden en ik zoek nu de eigenaar, vandaar!” Een korte intermezzo dus en de eigenaar meldde zich.

Goed jaar

Terug naar het moment waarvoor iedereen gekomen was, benadrukte Dijsselbloem dat 2024 een goed jaar was, waarin veel gebeurd was. In zijn Nieuwjaarsspeech noemde de burgemeester in een terugblik onder meer het kampioenschap van PSV, de eerste Pride Parade, de Design Academy die tóch in Eindhoven bleef, de viering van 80 jaar vrijheid, de desastreuze brand van ’t Stroomhuisje, de eerste Prinses carnaval Mina d’n Urste en zijn bijzondere gesprek met Hinke Klaver (108), die helaas nu niet meer onder ons is.

De burgervader benadrukte dat “We samen de toekomst van Eindhoven moeten bepalen”, en deed hij een beroep op alle aanwezigen. “U hebt bij binnenkomst een formulier met een potlood gekregen. Ik vraag u allen dit in te vullen en straks in één van de verzamelbussen bij de uitgang te deponeren.” Vervolgens kondigde Dijsselbloem cabaretière Karin Bruers aan en beleefden alle bezoekers een onvervalst Brabants uurtje met De Cabaret Club.

Tegeltaxi

Na de voorstelling was er nog een gezellig samenzijn. Er was frisdrank, bier, rode en witte wijn en bitterballen, kaassoufflétjes en gefrituurde bloemkoolroosjes. Maar het belangrijkste was natuurlijk dat alle aanwezigen zonder afspraak een praatje konden maken met zowel de burgemeester als de wethouders. Ex-stadsdichter Iris Pennings stond gezellig te keuvelen met de burgemeester en vertelde dat ze tevens een singer-songwriter is en inmiddels vier lp’s op haar naam heeft staan. Waarop Dijsselbloem reageerde dat hij deze regelmatig op zijn platenspeler draait.

Onderonsje

We betrapten wethouders Rik Thijs en Samir Toub bij een onderonsje en zij vertelden hun wensen voor 2025. Rik Thijs: “Ik denk dan vooral aan vergroening van de stad. Dat is al goed in gang gezet, maar er mogen nog meer tegels verdwijnen. De door ons geadopteerde tegeltaxi moet overuren gaan draaien!” Samir Toub benadrukt zijn zorg voor de kwetsbaren in onze samenleving. “Vooral ook voor mensen met mentale klachten, daarvoor is meer opvang nodig.”

Lekker voetballen

Tot slot sprak Groot Eindhoven met wethouder Maes van Lanschot en stadsgezant Angelique Bellemakers. Van Lanschot benadrukte nog eens het belang van de ongedwongen nieuwjaarsreceptie. Voor 2025 hoopt hij dat er snel extra voetbalvelden gerealiseerd kunnen worden. “Lekker voetballen en weg met de Play Station!”, is zijn devies.

Angelique Bellemakers is stadsgezant en behoort net als de burgemeester en de wethouders tot het Eindhovense college. Angelique: “Stadsgezant, is een soort van ‘staatssecretaris’ van de wethouders en helpt hen bij het inventariseren van problemen en wantoestanden in wijken. Maar ook positiever geluiden en eventuele oplossingen worden door ons doorgegeven. Sinds 2022 kent Eindhoven kent twee stadsgezanten. Ik richt me vooral op het gebied Woensel-Zuid.”

Meedenken

Dan nog even terug naar het formulier dat iedereen aan het begin van de avond kreeg uitgereikt. De kernvraag op het formulier was dat Eindhoven er over 20 jaar anders uitziet dan nu. “Eindhoven groeit snel en dat is niet voor het eerst. We willen van de inwoners weten welk idee zij hebben van het Eindhoven van de Toekomst. Daarom werkt de gemeente met tientallen organisaties in de stad samen om daar achter te komen. Jij kunt ook meedoen. Deel jouw mening!”

In de praktijk komt het neer op drie kernvragen: Wat moeten we verbeteren? Wat moeten we vernieuwen? Wat moet zeker blijven? Alle inwoners van Eindhoven kunnen deze drie vragen beantwoorden en meer informatie daarover vinden op:

www.toekomst040.nl