Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van meneer Michiels:
Op het dak van onze keuken hebben wij een sedumdak. De laatste tijd komen er steeds kauwen op zitten, die de bodem omwoelen. Het mooie groene dak is nu een ravage en hele stukken zijn kaal geworden. Wat kan ik doen om mijn groendak te behouden?
Antwoord:Kauwen zijn intelligente vogels en hebben precies in de gaten wat er met uw sedumdak aan de hand is. Er zitten namelijk larven van de taxuskever in de grond. Deze larven zijn een belangrijke voedingsbron voor vogels, dus daarom halen de kauwen uw dak overhoop om ze te vinden. De taxuskever, ook wel gegroefde lapsnuitkever genaamd, is een veelvoorkomende keversoort, vooral in stedelijk gebied. De larven leven van de wortels van allerlei soorten planten, waaronder taxus, maar ook kruidachtige planten met vleesachtige wortels, zoals sedum. Hierdoor komt de sedum los te liggen en wordt makkelijk overhoop gehaald door vogels, die de larven uit de grond pikken. De larven zijn bijna het hele jaar door in de bodem te vinden. Om dit probleem aan te pakken, zult u de larven moeten bestrijden. De kever zelf is mobiel en is bijna niet aan te pakken.
Larven van de taxuskever bestrijdt u het beste met behulp van nematoden. Deze in de bodem levende wormpjes parasiteren op de larven, waardoor ze afsterven. U kunt deze nematoden bestellen en toepassen vanaf half april. Het gehavende groendak zal deels weer vanzelf herstellen. De sedumplantjes die los liggen, kunnen makkelijk opnieuw wortels maken. Het strooien van een organische voeding helpt hier een handje bij. Grote kale plekken kunt u opnieuw bedekken met een stuk sedummat, plugjes of door in te zaaien. Een keer water geven tijdens droge periodes in het voorjaar bespoedigt het herstel.
Heeft u ook een tuinvraag voor Jeroen Soontiëns? Mail dan naar: info@tuincentrumsoontiens.nl (o.v.v. Groot Eindhoven).